Hlavní obsah

Islám nepatří k Německu, tvrdí nový ministr vnitra Seehofer

Berlín

Islám k Německu nepatří, prohlásil v rozhovoru pro páteční vydání deníku Bild novopečený ministr vnitra Horst Seehofer (CSU). Podle něj je země formována křesťanstvím. K tomu patří volné neděle, křesťanské svátky a tradice, jako jsou například Velikonoce, Letnice či Vánoce, dodal.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Ministr vnitra Horst Seehofer

Článek

„Muslimové, kteří u nás žijí, samozřejmě k Německu patří,“ dodal. To ovšem podle jeho slov neznamená, že se „kvůli falešné ohleduplnosti vzdáme tradic typických pro naši zemi“.

Seehofer současně oznámil, že se zasadí o uspořádání konference, na níž by se probraly problémy týkající se integrace muslimů v Německu. „Musíme zasednout s muslimskými spolky k jednomu stolu a usilovat o dialog a hledat, kde je potřeba ho rozšiřovat,“ řekl Seehofer. „Muslimové by měli žít s námi, nikoliv vedle nás nebo proti nám,“ dodal. Aby se toho dosáhlo, je potřeba dosáhnout porozumění a ohledů. „Toho dosáhneme, pouze když spolu budeme mluvit,“ uzavřel ministr vnitra.

Ministr vnitra hned poté, co složil slib zopakoval, že chystá tvrdší opatření v oblasti migrační politiky. Chce zrychlit deportace neúspěšných žadatelů o azyl a těch, kteří spáchali trestný čin nebo jsou považováni za nebezpečné.

Seehofer se svým výrokem vymezil vůči slovům, která pronesl v roce 2010 někdejší německý prezident Christian Wulff a před třemi lety je zopakovala i kancléřka Angela Merkelová, že „islám patří k Německu“.

Merkelová nesouhlasí

Kancléřka se ve čtvrtek od Seehoferova výroku distancovala. Německo je sice podle ní výrazně utvářeno křesťanstvím, ale v zemi žijí také čtyři miliony muslimů. „Tito muslimové patří také k Německu a zrovna tak patří k Německu jejich náboženství, tedy i islám," prohlásila Merkelová.

Je přesvědčena, že islám v Německu by měl stát na ústavních základech. „Musíme činit vše pro to, abychom soužití mezi náboženstvími dobře uzpůsobili,“ citovala Merkelovou agentura DPA.

V Německu žije asi 4,7 miliónu muslimů z celkového počtu 82,5 miliónu obyvatel. Většinou to jsou přistěhovalci z Turecka a jejich potomci. Několik set tisíc muslimů přišlo do Německa v rámci migrační vlny z Blízkého východu a severní Afriky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám