Hlavní obsah

Na řeckém ostrově Lesbos se opět vzbouřili běženci, 11 zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos se stal ve středu večer dějištěm tvrdých střetů mezi policií a migranty. Nakonec muselo být ošetřeno 11 lidí a další dvě stovky, především žen a dětí, evakuovány do nedalekého skladu, uvedla organizace Lékaři bez hranic.

Foto: ČTK/AP

Migranti na Lesbosu

Článek

Incident vyvolalo asi 50 lidí, když začali zapalovat odpadkové koše, údajně to měla být reakce na pondělní pokus o sebevraždu syrského běžence. Policie ke zvládnutí potyček musela povolat pořádkové jednotky, které podle řeckého tisku použily zábleskové granáty a slzný plyn. Policie tuto informace odmítla potvrdit.

„Náš tým po potyčce mezi uprchlíky a řeckou policií ošetřoval 11 lidí, včetně batolat a těhotných žen. Do nedalekého skladu bylo evakuováno 200 žen a dětí,“ píše se v prohlášení organizace Lékaři bez hranic. Situace se později zklidnila, ale Moria je nadále "příšerným místem pro život".

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Pohled na tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos

V táboře Moria žije nyní přes 5000 žadatelů o azyl, což je asi dvojnásobek stanovené kapacity. Protesty proti špatným životním podmínkám jsou na místě časté.

Lesbos se v roce 2015 stal bránou do Evropy pro asi milión uprchlíků a migrantů přicházejících ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu.

Evropská unie se nakonec v roce 2016 s Tureckem dohodla, že všichni migranti, kteří se přesunou z Turecka na ostrovy a nezískají azyl v Řecku, mohou být posláni zpět do Turecka. Zpracovávání žádostí o azyl se ale kvůli nedostatku vyškolených úředníků protahuje, což společně se špatnými podmínkami v uprchlických zařízeních vyvolává protesty.

Reklama

Výběr článků

Načítám