Hlavní obsah

Kriminalitu v Německu ovládly gangy z Čečenska, varuje Spolkový kriminální úřad

Berlín

Čečenské gangy v Německu nejenže sílí, ale v rámci organizovaného zločinu rozšiřují svou působnost, varuje Spolkový kriminální úřad (BKA). Čečenci už nejsou pouhými „žoldáky“ v rámci jednotlivých kriminálních skupin, ale přebírají jednotlivá odvětví, například obchod s drogami, loupeže či padělání.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Čečenští zločinci byli známí tím, že se nechávali najímat pro práci v jiných skupinách. Dnes již nechtějí být pouze poskytovateli ‚služeb‘, ale velmi agresivně mění styl a zaměřují se sami na ‚kriminální podnikání‘,“ řekl Michael Nagel, ředitel BKA.

V Berlíně například Čečenci kompletně převzali obchod s drogami. Podle Spolkového kriminálního úřadu je v Německu 200 až 250 lidí z Čečenska a severního Kavkazu, kteří hrají významnou roli v organizovaném zločinu. „S rozšiřováním sféry vlivu čečenských gangů eskaluje násilí,“ uvedl Nagel.

Problémem je podle úřadu také to, že Čečenci investují peníze z kriminální činnosti a ilegálních obchodů do legálních společností. Ovládají například bezpečnostní společnosti a firmy zabývající se ostrahou.

Spolkový úřad tvrdí, že existují osobní kontakty a úzké finanční vztahy mezi čečenskými kriminálními skupinami a čečenským vůdcem Ramzanem Kadyrovem.

Reklama

Výběr článků

Načítám