Hlavní obsah

Šéf německé diplomacie Gabriel dostal padáka, nahradí ho Heiko Maas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel (SPD) ve své funkci končí. Nové vedení sociální demokracie mu oznámilo, že s ním v budoucím kabinetu nepočítá, protože ztratil jejich důvěru. Podle listu Der Spiegel ho nahraní dosavadní ministr spravedlnosti Heiko Maas.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel

Článek

„Andrea Nahlesová a Olaf Scholz mě dnes informovali o tom, že nebudu součástí příští vlády,” uvedl ve čtvrtek Gabriel na Twitteru a pokračoval: „Stále jsem zvoleným poslancem nového Bundestagu (Německý spolkový sněm, pozn. redakce), ale končí období, kdy jsem plnil politické úkoly vedení SPD.“ Gabriel se přitom netajil tím, že v ministerském úřadu by rád pokračoval.

Vaz mu ale zlomil jeho napjatý vztah s novým vedením, i když se mu ve funkci dařilo. V lednu šel ostře proti tehdejšímu šéfovi SPD Martinu Schulzovi, který ho chtěl vystřídat na ministerstvu zahraničí. Schulz nakonec po tlaku veřejnosti ale i nesouhlasu straníků od tohoto plánu upustil.

V souvislosti s obsazením postu šéfa německé diplomacie se spekulovalo i o ministryni pro rodinu Katarině Barleyové.V čele ministerstva pro rodinu by ji měla nahradit nynější starostka berlínské čtvrti Neukölln Franziska Giffeyová. Devětatřicetiletá Giffeyová pochází z Frankfurtu nad Odrou a měla by ve vládě zastupovat východní spolkové země.

Jasné už je, že členkou nové vlády nebude dosavadní ministryně životního prostředí Barbara Hendricksová, která se ve čtvrtek s rezortem rozloučila. Nahradit by ji mohla Svenja Schulzeová. Podle DPA je naopak jisté, že novým ministrem financí a vicekancléřem bude úřadující předseda SPD a starosta Hamburku Olaf Scholz.

Gabriel oznamuje, že nebude v nové vládě

Reklama

Výběr článků

Načítám