Hlavní obsah

Nemohl jsem snést to pokrytectví, prohlásil prostitut a zveřejnil seznam homosexuálních kněží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Hlava katolické církve papež František musí řešit další sexuální skandál. Tentokrát je to složka, jejíž součástí je seznam 40 homosexuálních kněží. Sestavil ho Francesco Mangiacapra, který se sám označuje za prostituta. Arcibiskupství v Neapoli seznam zaslalo do Vatikánu, napsal server standard.co.

Foto: Profimedia.cz

Kněží při bohoslužbě v dómu sv. Petra ve Vatikánu. Ilustrační foto

Článek

Ve složce, která má 1200 stran, je uvedeno 34 jmen kněží a šest seminaristů. Seznam je doplněn konverzací z aplikace WhatsApp či fotografiemi, které Mangiacapra sehnal.

Italským médiím řekl, že složku vytvořil, protože už nemohl snést pokrytectví církevních představitelů, kteří apelují na život v čistotě a sami žijí v hříchu. Život církevních hodnostářů kritizoval již v minulosti, napsal server.

Žádný z těch, kteří se ocitli na seznamu, neměl podle Mangiacapry sexuální styk s nezletilými. „Hovoříme o hříchu, nikoliv o zločinu,“ dodal.

Foto: Facebook Escort Francesco Mangiacapra

Francesco Mangiacapra

Neapolský kardinál Cresenzio Sepe podle serveru seznam prostudoval a prohlásil, že žádný z jmenovaných nepůsobil v Neapoli. Dokument předal Vatikánu vzhledem k "závažnosti případů“ a také proto, že „ti, kterých se obvinění týká, by měli za svá pochybení zaplatit“.

Homosexualita je katolickou církví považována za „hřích a mravní zlo", na druhé straně tvrdí, že mají být homosexuální osoby „přijímány s úctou, soucitem a jemnocitem“ a „je třeba se vyhýbat náznakům nespravedlivé diskriminace”.

Papež František v červnu roku 2016 uvedl, že by se církev měla homosexuálům omluvit za to, jak se k nim chovala. Už předtím potvrdil, že podle církve jsou sice homosexuální styky hříšné, ale homosexuální orientace nikoli.

Někteří konzervativci ho kritizují za to, že se ve věci sexuální morálky vyjadřuje dvojznačně.

Reklama

Výběr článků

Načítám