Hlavní obsah

Požár zničil v Polsku cennou historickou budovu sanatoria

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Mohutný požár zničil v noci na úterý historickou lázeňskou budovu v Szczawnu-Jedlině na jihozápadě Polska v Dolním Slezsku, oznámila agentura Reuters. Nikdo při něm nebyl zraněn, protože všichni z pěti set pacientů byli v ubytovacím zařízení a lázeňská budova byla prázdná. Zničeno však bylo z 80 procent vybavení a také veškerá dokumentace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár sanatoria v polském Szczawno-Zdróji zničil historickou budovuVideo: Reuters

 
Článek

Hořet v historicky cenné budově z třicátých let začalo v pondělí v noci a na místě zasahovalo na sto hasičů. Navzdory jejich úsilí plameny strávily ze 70 procent střechu, jejíž větší část se zřítila. Zničeny byly též interiéry, kde se poskytovala vodoléčba, elektroléčba, léčba světlem, fyzioterapie a ošetření laserem.

Škoda se dohaduje na 25 až 30 miliónů zlotých (152 až 181 miliónů korun). Příčinu požáru vyšetřuje kancelář prokurátora ve Walbrzych, uvedl server RMF.

Budovu využíval Institut přírodní medicíny. V lázních se léčí především nemoci ústrojí zažívacího traktu a močových cest. Místních léčivých vod a klimatu se využívalo už v 17. století.

Pacienty budou léčit v jiných lázeňských budovách a zavede se dvousměnný provoz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám