Hlavní obsah

Další podezření v Kuciakově vraždě: mezi prvními byl na místě policista, o němž novinář psal

– Bratislava
Právo, ivi

Na místě dvojnásobné vraždy v domě novináře Jána Kuciaka v obci Veľká Mača se v pondělí ráno po objevení těl pohyboval šéf protikorupční jednotky Národní kriminální agentury (NAKA) Róbert Krajmer. V neděli na to upozornil server Trend.sk. Právě Krajmerovi a jeho údajným vazbám na oligarchu blízkého vládní straně Norberta Bödöra se mimo jiné novinář věnoval.

Foto: JOJ TV

Uprostřed v šedém kabátě Róbert Krajmer

Článek

Krajmer se objevil na záběrech televize Joj, které vznikly v pondělí ráno na místě dvojnásobné vraždy. Trend.sk konstatoval, že vraždy do Krajmerovy kompetence nepatří, proto je jeho přítomnost na místě neobvyklá.

Server se na příčinu přítomnosti Krajmera ptal policejního prezidia ještě ve středu, ale odpověď nedostal. Podle dvou nejmenovaných policistů byla přítomnost Krajmera na místě činu neopodstatněná.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák

Server Aktuality.sk před necelým rokem odhalil, že Krajmerova manželka Mária má propojení na Bödöra, jenž má blízko vládnímu Směru-sociální demokracii.

Ministr vnitra Robert Kaliňák v nedělním diskusním pořadu veřejnoprávní televize řekl, že přítomnost Krajmera na místě činu byla v pořádku, protože to byl jeho tým, který pracoval na obvinění z úplatků italských podnikatelů spojovaných s kalábrijskou mafií. Krajmer byl přitom na místě činu ještě v čase, kdy nebylo známé, že Kuciak se těmto Italům vůbec věnoval.

Policie shání záběry, čelí další kritice

Slovenská policie nepřímo upřesnila čas vraždy Kuciaka a jeho partnerky na středu 21. února. Požádala totiž řidiče, kteří v tento den jezdili v okolí Veľké Mače, v okresech Galanta, Šaľa a Dunajská Streda a mají ve svých vozidlech kamery, aby videa zaslali policii.

Dosud slovenská policie přesný čas vraždy neoznámila. Těla byla v domě nalezena v neděli 25. února, ale sousedé tvrdili, že v domě se čtyři dny nepřetržitě svítilo.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Policisté u domu zavražděného novináře Jána Kuciaka ve slovenské obci Veĺká Mača

Naopak o průběhu vyšetřování policejní prezident Tibor Gašpar podle slovenského generálního prokurátora Jaromíra Čižnára informuje víc, než by měl. Nepřímo ho kritizoval za to, že v médiích mluví o nepotvrzených stopách, uvedla v neděli ČTK.

„Nepatřím k těm lidem, kteří byť i jen při náznaku, že bychom měli informace, které by mohly vést určitým směrem, s tím šel do médií a pak máme během dvou dní tři verze (zločinu),” řekl Čižnár v rozhovoru, který s ním v pátek natočila televize TA3.

Matka zavražděné odmítla mluvit s Ficem

Matka zavražděné Kuciakovy snoubenky Martiny Kušnírové Zlatica prozradila, že den před pohřbem její dcery jí telefonovali z úřadu vlády. „Řekli mi, že premiér mi vyjadřuje upřímnou soustrast a morální podporu a chce se mnou mluvit. Odmítla jsem,“ cituje matku server Čas.sk.

Poslední rozloučení s Kušnírovou její rodina uspořádala v pátek [celá zpráva], rodina mladého novináře se pak loučila se zavražděným v sobotu. [celá zpráva] Oba tragicky zesnulé snoubence pohřbili symbolicky v jejich rodných vsích a ve svatebním.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hrob zavražděného novináře Jána Kuciana

Na práci zavražděného novináře, který údajně rozkrýval vazby italské mafie na slovenskou politiku, má navázat mezinárodní tým novinářů. V sobotu o tom Novinky informoval Peter Bárty, šéfredaktor Aktualit.sk, pro které Kuciak psal. [celá zpráva]

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám