Hlavní obsah

Na zavražděného novináře naváže mezinárodní tým, má dotáhnout jeho kauzy

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Šéfredaktor Aktualit.sk Peter Bárdy, který se v sobotu účastnil pohřbu zavražděného novináře Jána Kuciaka, Novinky informoval, že redakce bude iniciovat vznik mezinárodního týmu novinářů. Jeho cílem bude dotáhnout do konce kauzy, kterými se Kuciak zabýval.

Foto: Michal Smrcok, ČTK/AP

Pieta za zavražděného novináře Jána Kuciaka

Článek

„Chtěli bychom vytvořit investigativní tým, který by měl být složen z toho nejlepšího, co v Evropské unii i jinde máme. Jánova témata se musí dokončit,“ konstatoval Bárdy s odhodláním.

Redakce je z vraždy stále otřesena. ”Snažíme se z toho vzpamatovat,“ řekl Bárdy třesoucím se hlasem. „Snažíme se nějak nakopnout, abychom pokračovali v práci,“ dodal.

Konkurence jde stranou

Šéfredaktor Aktualit.sk zdůraznil, že v tomto případě jde konkurenční boj stranou a redakce otevírá své zdroje, které souvisí s případy, na nichž Kuciak dělal pro všechny novináře, kteří projeví zájem.

Bárdy přiznal, že se v duchu modlí, aby se už nic podobného, jako je vražda novináře, nestalo.

„Nikdy jsem si neuvědomoval, že to může být natolik bolestivé. Když jsem viděl ve zprávách smrt novináře, tak mi to přišlo líto, ale když se mě to takto bezprostředně dotklo, až teď si uvědomuji, jakou děláme práci a že i v prostoru Evropské unie to může být práce nebezpečná. To mě šokuje ještě víc. V Afghánistánu, v Iráku, v Sýrii s určitou mírou rizika počítám, ale v civilizované zemi, která je členským státem Evropské unie by se takovéto věci určitě neměly stát,“ dodal.

Dvojnásobná úkladná vražda

Těla muže a ženy ve věku 27 let – Kuciaka a jeho snoubenky – našla policie v noci na pondělí v rodinném domě v obci Veľká Mača. Policii upozornili příbuzní, kterým se dvojice už několik dnů neohlásila. [celá zpráva]

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám