Hlavní obsah

Za zavražděného novináře a jeho snoubenku v Bratislavě zaplály svíčky

Právo, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

Několik stovek lidí se ve středu v podvečer sešlo na pietním shromáždění v Bratislavě k uctění památky zastřeleného novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně. Akci zorganizovala opoziční strana Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti. Šéf strany Igor Matovič prohlási, že na úřadě slovenské vlády působí mafie.

BEZ KOMENTÁŘE: Pieta za zavražděného novináře Jána Kuciaka v BratislavěVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Náš protest bude úplně tichý. Z úcty ke dvěma mladým lidem, kteří jen začínali žít. Ján Kuciak nemlčel, měl odvahu, hlasitě mluvil o mocných tohoto státu, a právě proto ho umlčeli,“ řekl Matovič.

„Jejich poprava nám všem otevřela oči a postavila nás na historickou křižovatku, před zásadní rozhodnutí: zda ponecháme naši zemi mafii, nebo po vzoru Jána Kuciaka ukážeme odvahu i my, všichni slušní lidé v této zemi. Semkneme se a nedopustíme, aby nám vládla mafie a zastrašovala nás. Jsme tady, abychom novinářům dodali odvahu a řekli jim, že za nimi stojíme. Jsme tady, abychom ukázali, že Slovensko patří nám, ne mafii,“ dodal.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Piety se zúčastnily stovky lidí

Na shromáždění promluvila i matka Róberta Remiáše, který byl v roce 1996 zavražděn, protože držel kontakt s korunním svědkem únosu syna tehdejšího slovenského prezidenta Michala Kováče.

„Opět prožívám tu hrůzu, když umírají mladí lidé, kteří chtěli ukázat, co se v tomto státě děje. Nedovolte, aby umíraly naše děti jen proto, že gauneři mají propojení na vládní moc a dělají si s námi, co chtějí,“ vyzvala přítomné Remiášová.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Pietní shromáždění v centru Bratislavy

Účastníci pietní akce drželi v rukách svíčky. Z Náměstí Slovenského národního povstání prošli před Úřad vlády, kde zapálené svíčky položili. „Dnešní (středeční) akce ještě nic nezmění, ale musíme pokračovat a věřím, že dosáhneme změny. Nesmíme přestat,“ řekla Novinkám Eva Krajčovičová z Bratislavy, která zapálila dvě svíčky - za mrtvého novináře a za jeho snoubenku.

Další protestní akce se koná tento pátek. Lidé vyjdou do ulic nejen v Bratislavě, ale i v dalších slovenských městech.

Dvojnásobná úkladná vražda

Těla muže a ženy ve věku 27 let - Kuciaka a jeho snoubenky - našla policie v noci na pondělí v rodinném domě v obci Veľká Mača. Policii upozornili příbuzní, kterým se dvojice už několik dnů neohlásila. [celá zpráva]

Kuciak pracoval pro server Aktuality.sk. Údajně se chystal rozkrýt trestnou činnost italské mafie na východě Slovenska.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slováky pobouřilo údajné napojení poradkyně slovenského premiéra Roberta Fica Márii Troškové na italskou mafii. Trošková už kvůli vraždě novináře dočasně odstoupila.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám