Hlavní obsah

Babiš podle slovenského týdeníku prodává nemovitosti na Slovensku

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Penzion v Nízkých Tatrách, zámek v obci Cífer u Trnavy a dům v obci Borinka u Bratislavy prodává český premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Napsal to týdeník Plus 7 dní ve svém posledním vydání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš hovoří ve středu 21. února 2018 s novináři po jednáních s představiteli ČSSD a ODS.

Článek

„Penzion v obci Mýto pod Ďumbierom v Nízkých Tatrách provozuje společnost Istrochem Reality, která je spojovaná s Babišem. Penzion v zimě využívají školy na lyžařské výcviky dotované státem,“ napsal týdeník.

K penzionu v Nízkých Tatrách řekla mluvčí Istrochemu Judita Haneszová, že ho společnost vlastní od roku 2008 a slouží k rekreačním pobytům pro zaměstnance Agrofertu i pro další hosty.

Zmíněný penzion v letech 1994 až 1999 spoluvlastnila první Babišova manželka Beatrice. „Od té doby se po ní slehla zem a mluví se o ní jako o Columbově ženě,“ upozorňuje týdeník. Její poslední sousedé říkají, že rodinný dům v Bratislavě je psaný na Beatrice Babišovou, ale v domě bydlel její bratr. Před časem se odstěhoval a rodinný dům byl okamžitě prodán.

Zámek v Cíferu

Zmíněná společnost Istrochem je také vlastníkem průmyslového areálu v obci Cífer, jehož součástí je zámek s 18. století s rozlehlým parkem zařazený do seznamu kulturních památek. „Areál v obci Cífer prodáváme jako nepotřebný, a to za tržní cenu. Přesnou cenu se dozví jen vážný zájemce,“ řekla týdeníku Plus 7 dní Haneszová.

Plus 7 dní napsal, že od roku 2004 je jediným akcionářem Istrochem Reality česká firma SynBiol, jejíž předseda představenstva i předseda dozorní rady jsou blízcí Babišovi spolupracovníci. „Součástí SynBiol je firma vlastnící kontroverzní Čapí hnízdo,“ konstatoval týdeník.

Půda pod dálnicí

Obyvatelé Borinky tvrdí, že Babiš koupil rodinný dům v obci Borinka v 90tých letech, kdy se tam údajně chtěl usadit.

„Rodinný dům i zahrada chátrají. V domě se usadil místní bezdomovec. Několik let zde visí tabule Na prodej. Na čísle, které je na tabuli uvedené, nikdo nezvedá a nikdo nereagoval ani na zaslanou SMS zprávu,“ upozornil týdeník.

Babiš má v obci vlastnit také půl hektaru orné půdy. „V budoucnu by mohl přes tento pozemek procházet obchvat dálnice D4. Znalci místních poměrů tvrdí, že Babiš půdu kupoval právě proto, že měl informace o zmíněné výstavbě,“ píše týdeník.

Reklama

Výběr článků

Načítám