Hlavní obsah

Wales a západ Anglie zasáhlo zemětřesení

– Londýn • Aktualizováno

Wales a západ Anglie postihlo v sobotu odpoledne zemětřesení o síle 4,4 stupně. Epicentrum otřesů se nacházelo asi 20 kilometrů severovýchodně od města Swansea, ohnisko leželo 7,4 kilometru pod zemí, uvedla agentura DPA. K vážnějším škodám nebo zraněním nedošlo.

Foto: Profimedia.cz

Seismograf. Ilustrační foto

Článek

„Zdi se třásly, světla poblikávala a obrazy se hýbaly. Bylo to strašidelné,“ řekl Meyrick Sheen z městečka Baglan u Swansea. Lehčí otřesy hlásili i lidé žijící stovky kilometrů od epicentra, například v okolí Birminghamu či Liverpoolu.

Podle Britské geologické služby šlo na britské poměry o relativně mělké zemětřesení, neboť ohnisko bývá v této oblasti obvykle mezi 15 až 20 kilometry. Otřesy byly ale ve Velké Británii nejsilnější od roku 2008, kdy Britové naměřili sílu otřesů 5,2 stupně.

Britské ostrovy leží v tektonicky klidné oblasti, kde je mimořádnou událostí i takto poměrně slabé zemětřesení. Někteří lidé oslovení médii proto komentovali otřesy s nadsázkou. „Myslela jsem, že jsem vypila příliš mnoho vína k narozeninovému obědu," řekla BBC Sue Fieldová ze Shropshire u Birminghamu, která prý zemětřesení přečkala ve svém křesle. Louisie Craigová ze severního Walesu zase prohlásila, že otřesům vděčí za "nejvíce vzrušující sobotní odpoledne za hodně dlouhou dobu".

Reklama

Výběr článků

Načítám