Hlavní obsah

Dohazovači ubytování teroristům z Bataclanu dostali pět let, „domovníka IS” soud zprostil

Paříž

Až pět let stráví za mřížemi ve Francii dva muži, kteří pomáhali pachatelům krvavého teroristického útoku v Paříži v listopadu 2015 najít bydlení. Třetí souzený, který nakonec teroristům přístřeší poskytl a jemuž bylo přezdíváno jako „domovník Islámského státu”, byl naopak osvobozen. Rozhodl o tom ve středu podle televize BFM pařížský soud.

Foto: Reuters

Jawad Bendaoud, který u sebe ubytoval teroristy z Paříže.

Článek

Prokuratura pro Jawada Bendaouda, který tvrdí, že nevěděl, že ubytoval teroristy, požadovala čtyři roky vězení. Soud ale uvěřil jeho obhajobě.

Naopak nejtvrději, pěti lety vězení, byl potrestán Chakib Akrouh, který teroristům kontakt na Bendaouda zprostředkoval a který podle soudu věděl velmi dobře, komu pomáhá. Pro něho žalobce požadoval rovněž čtyřletý trest.

Druhým odsouzeným je Youssef Ait-Boulahcen, který má strávit ve vězení čtyři roky. Součástí jeho trestu je i podmínečný trest dalšího jednoho roku vězení. Jemu soud i prokuratura kladou za vinu, že o přesunu teroristů věděl, ale nesplnil občanskou povinnost to úřadům nahlásit. Pro Ait-Boulahcena požadovala prokuratura šest let vězení.

Těžký zločin

Poskytnutí pomoci teroristům je ve Francii hodnoceno jako nebezpečný trestný čin. V tomto případě byl o to závažnější, že ozbrojenci měli v plánu další masakry. Jejich záměry zmařil jen včasný policejní zásah na pařížském předměstí Saint-Denis.

Útok v Paříži si vyžádal 130 mrtvých a 350 zraněných. Při masakru zahynula i většina z celkového počtu devíti ozbrojených útočníků.

Jediný přeživší podezřelý z podílu na útoku je Salah Abdeslam, který je nyní souzen za střelbu na belgické policisty v Bruselu. Později ho čeká soud i ve Francii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám