Hlavní obsah

U Moskvy se zřítilo dopravní letadlo, nepřežilo všech 71 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Dopravní letadlo Antonov An-148 se zřítilo v neděli krátce po startu z moskevského letiště Domodědovo. Havarovalo u vesnice Argunovo. Podle úřadů nikdo ze 71 osob na palubě katastrofu nepřežil. Čin zatím není vyšetřován jako teroristický, i když se podobné spekulace objevily, protože se stroj prý rozpadl už ve vzduchu. Večer se podařilo nalézt jednu z černých skříněk.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa neštěstí pádu letadla u MoskvyVideo: AP

 
Článek

Mezi cestujícími byly tři děti ve věku 5, 13 a 17 let. Šedesát pasažérů pocházelo z Oremburské oblasti.

Za možnou příčinu nehody se momentálně považuje chyba posádky nebo počasí. Terorismus zatím mezi nimi nebyl oficiálně uveden. Už byla vyvrácena spekulace, že se letadlo srazilo s vrtulníkem Ruské pošty. Ta žádné helikoptéry nemá, jen dva Tupolevy Tu-204. Nepotvrdila se ani informace, že posádka havarovaného stroje žádala o možnost nouzově přistát.

Foto: Life.ru via AP, ČTK/AP

Část trosek havarovaného letadla.

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil vládě, aby ustavila zvláštní komisi pro vyšetření nehody. Ta to už udělala. Ruský letecký úřad nařídil prověrku Saratovských aerolinií, které stroj provozovaly.

Záchranářům se už podařilo najít části letadla, uvedlo ministerstvo pro mimořádné události, i první těla obětí. Místo pádu je obtížně přístupné a technika se tam nemohla dostat, na pole dokázaly vjet jen traktory.

Na místě havárie byl nalezen kráter o hloubce 2,5 metru a průměru 17 metrů. „V kráteru se nacházely malé části letadla, z nichž některé jsou spečené,“ uvedl zástupce ministerstva. Podle něj nebyly nalezeny žádné velké kusy trosek.

Foto: Stringer, Reuters

Trosky zříceného ruského letadla u vesnice Argunovo.

Stroj havaroval ve 14:27 (12:27 SEČ), tedy sedm minut po startu. V Moskvě byla v té době zima a sníh. Letadlo viděli padat svědci, uvedla agentura Interfax. „Posádka a pasažéři neměli šanci přežít,“ uvedl pro ni zdroj z ministerstva pro mimořádné události.

„Byla přijata informace o zmizení dopravního letadla An-148 z obrazovky radaru na cestě z Domodědova do Orsku. K místu předpokládaného pádu letadla v Ramenské oblasti byla vyslána skupina záchranářů,“ ocitoval nejprve TASS vyjádření ministerstva pro mimořádné události.

Poté bylo potvrzeno, že se stroj zřítil u vesnice Argunovo, jež leží 125 km od Moskvy.

Foto: Mapy.cz

Letadlo spadlo nedaleko Moskvy

„Na palubě bylo 71 lidí. Šest členů posádky a 65 pasažérů,“ uvedly Saratovské aerolinky pro TASS. Po zmizení z radarů se podle nich nepodařilo navázat spojení s posádkou.

Foto: Profimedia.cz

Antonov An-148 Saratovských aerolinií

Saratovské aerolinie byly založeny v roce 1994, působí na domácích linkách a jako charterová společnost. Provozují pět Antonovů An-148, které umožňují start z krátkých a nezpevněných ploch, sedm Jaků-42 a dva Embraerty-190. Havarovaný stroj byl starý osm let. Typ byl považován za bezpečný, dosud havaroval jen jeden An-148 z více než čtyřiceti vyrobených, a to, když při zkušebním letu posádka překročila maximální rychlost o více než 100 km/hod.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U Moskvy se zřítilo letadlo s 71 lidmi na palubě, jejich příbuzní čekají v nejistotě na letišti v OrskuVideo: Reuters

Saratovským aeroliniím bylo v roce 2015 zakázáno létat do zahraničí, když inspektoři při namátkové kontrole zjistili, že v kabině byla osoba, která tam neměla co dělat. Letecká společnost se odvolala a bylo jí povoleno létat i do zahraničí na charterových letech. Létá ale také do Gruzie a Arménie, uvedla BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám