Hlavní obsah

Afghánec, který v Německu vraždil za konverzi ke křesťanství, dostal doživotí

Traunstein

Doživotní trest vězení dostal v pátek v Německu Afghánec, který loni v dubnu zavraždil ženu, jež konvertovala od islámu ke křesťanství. Odsouzený třicetiletý Hamidulláh M. ubodal šestnácti ranami před diskontní prodejnou v bavorském Prein am Chimesee o osm let starší Farimu S., která také pocházela z Afghánistánu. Činu přihlíželi její synové ve věku pět a jedenáct let.

Foto: Profimedia.cz

Odsouzený Afghánec Hamidullah M.

Článek

Kvůli mimořádné závažnosti činu spáchaného z náboženských důvodů nebude moci být pachatel propuštěn po odpykání patnácti let trestu. Soudce Erich Fuchs se ztotožnil s tvrzením státního zastupitelství, že muž ženu zavraždil kvůli její náboženské příslušnosti. To potvrdila týdeníku Der Spiegel i sestra oběti. „Farima musela zemřít, protože je křesťanka.“

Soudce zdůraznil bezcitnost pachatele: „Bylo mu úplně jedno, jaký dopad má čin na její dva malé syny.“ Vyzdvihl, že oběť byla bezbranná a útok provedený nožem s dvaceticentimetrovou čepelí tak brutální, že při něm oddělil tělo od končetin. Nezastavilo ho, ani když na něj jeden ze zákazníků vrhl vozík.

Afghánka se integrovala a vedla západní životní styl, přičemž konvertovala ke křesťanství. Podle obhájce Afgánce pobouřilo, že ho vyzývala ke konverzi. Muž se po zatčení psychiatrovi k činu přiznal, ale řekl, že ho oběť od roku 2013 třikrát žádala, aby konvertoval ke křesťanství. To jej těžce zasáhlo. Měl ji chuť zabít už v roce 2013.

Podle soudce bylo motivů několik, pobuřoval ho ženin životní styl a byl frustrován, že mu nařídili opustit Německo, protože neměl nárok na azyl.

Soudce Fuchs řekl, že chystaná deportace ho ponížila, vynervovala a vadila mu: „Obviněný jednal z podlých motivů, svůj vztek ze své situace obrátil proti oběti.“

Obhájce Harald Baumgärtl namítal, že jeho mandant nebyl moc věřící a opakovaně porušoval zásady islámu, když kouřil hašiš a pil. Požadoval mírnější klasifikaci trestného činu s poukazem na mimořádnou životní situaci obžalovaného. Odmítnutý žadatel o azyl byl podle něj od dětství konfrontován s násilím a smrtí.

Obžalovaný se ve své závěrečné řeči pozůstalým omluvil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám