Hlavní obsah

Letenka a 70 tisíc za dobrovolný odchod, nebo vězení. Izrael zahájil odsun migrantů

Tel Aviv

Izrael v neděli odstartoval plánované deportace 40 tisíc afrických běženců do třetích zemí, napsala agentura DPA. Imigrační úřady začaly rozesílat příkazy k vyhoštění. Mluvčí ministerstva vnitra tuto informaci potvrdila.

Foto: Ismail Zetouny, Reuters

Vyhoštění migrantů. Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí o vyhoštění mají dostat svobodní bezdětní muži, kteří chtějí prodloužit své povolení k pobytu. V příkazu je uvedeno, že dotyčný musí opustit Izrael do dvou měsíců, jinak mu hrozí vězení. Ten, kdo do konce března židovský stát dobrovolně opustí, obdrží 2800 eur (70 500 korun) a letenku. [celá zpráva]

List Times of Izrael v této souvislosti s odkazem na vyjádření vysoce postaveného úředníka vězeňských služeb napsal, že země nemá dostatek cel, aby mohla migranty, kteří se vzepřou příkazu, uvěznit.

Většina migrantů, kteří končí v Izraeli, pochází z Eritreje, druhou největší skupinu tvoří Súdánci. Izrael uděluje azyl jen ve výjimečných případech. Migranti budou deportováni do jiných afrických států, s nimiž má Izrael uzavřenou dohodu. Jsou mezi nimi i Rwanda či Uganda. Rwanda obdrží za každého přijatého migranta 5000 dolarů (110 tisíc korun), napsal izraelský deník Haaretz.

Od roku 2007 se Izrael potýkal s přílivem ilegálních migrantů. Proto se židovský stát v roce 2010 rozhodl postavit na hranici s Egyptem plot. Bariéra je dlouhá 242 kilometrů a vysoká je pět metrů. Obří plot je vybaven kamerami i radarovým systémem. Má ochránit Izrael před ilegálními pracovníky z Afriky, pašeráky i teroristy.

Úřady potvrdily, že do Izraele do postavení plotu na hranici s Egyptem přišlo z Afriky kolem 60 tisíc uprchlíků. Z nich už bylo na 20 tisíc odsunuto.

Anketa

Je Izrael příliš tvrdý, když zahájil deportace afrických migrantů?
Ano
1,5 %
Ne
98,5 %
Celkem hlasovalo 9225 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám