Hlavní obsah

Slovenské stíhací letectvo bude používat švédské gripeny nebo americké F-16

Právo, ivi
Bratislava

Slovensko při modernizaci stíhacího letectva vybírá už pouze ze dvou nabídek. Jak v pátek uvedlo Ministerstvo obrany SR, ve hře je nákup amerických letadel F-16V Fighting Falcon nebo švédských strojů JAS-39 Gripen. Slovensko chce pořídit 14 letadel.

Foto: Lockheed Martin

Lockheed Martin F-16V s konformními nádržemi na trupu

Článek

Slovenské stíhací letectvo v současnosti používá ruské stroje MiG-29, které už dosluhují. Vedení resortu proto hledá možnosti, jak v této oblasti dál postupovat. Ministerstvo ve svém prohlášení konstatovalo, že je potřeba najít technicky a ekonomicky nejvýhodnější nabídku na desítky let. „Proto není možné tento proces urychlit. Jednání probíhají už pouze s americkými a švédskými partnery,“ potvrdil resort obrany.

Slovenský ministr obrany Peter Gajdoš předloží vládě návrh nového zabezpečení ochrany vzdušného prostoru nejpozději do 29. června 2018. „Součástí materiálu budou podrobné analýzy, vyčíslení nákladů na obstarávání letadel, jejich provoz a zabezpečení infrastruktury pro nové typy letadel,“ uvedlo ministerstvo. Vedení resortu potvrdilo, že o nákupu ruských letadel nikdy neuvažovalo a neuvažuje.

Stíhačky MiG-29 vlastní Slovensko od rozdělení Československa. Byly modernizované v rámci deblokace ruského dluhu. Servisní smlouva na používání ruských strojů MiG-29 vyprší Slovensku v roce 2019.

Ruské stroje jsou dvoumotorové a mají vyšší spotřebu než oba jednomotorové typy, mezi nimiž se rozhoduje. Rozhodovat bude cena údržby, náklady na opravy a servis.

Podle starších zpráv jsou nabízené F-16 v nejnovější verzi V (Block 70/72), jsou však asi o 40 procent dražší než švédská letadla.

Ministři obrany Slovenska a České republiky podepsali začátkem ledna v Bratislavě vykonávací smlouvu k dohodě o vzájemné ochraně vzdušného prostoru. Gajdoš po jednání s Karlou Šlechtovou řekl, že obě země budou intenzivně spolupracovat na modernizačních projektech.

Reklama

Výběr článků

Načítám