Hlavní obsah

Soud usvědčil z vraždy Brita, který najel do muslimů před mešitou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Muže, který loni poblíž londýnské mešity najel dodávkou do skupiny muslimů, uznal ve čtvrtek soud vinným z vraždy. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž soud trest 48letému Darrenu Osborneovi uloží v pátek. Při útoku loni 19. června zemřel jeden člověk a dalších dvanáct lidí bylo zraněno, z toho dva těžce.

Foto: Metropolitan Police, ČTK/AP

Darren Osborne

Článek

Soud v londýnské čtvrti Woolwich Osbornea uznal vinným z vraždy a pokusu o vraždu. Policie a prokuratura se domnívaly, že šlo o teroristický čin. Británie byla předtím během tří měsíců svědkem tří islamistických teroristických útoků.

Osborne podle Reuters pojal nenávist vůči muslimům po zhlédnutí dramatu televize BBC Three Girls (Tři dívky), popisující události v severoanglickém Rochdale, kde gangy tvořené především muži pákistánského původu sexuálně zneužívaly bílé dívky.

Zabitým byl otec šesti dětí

V nenávisti se poté podle policie utvrdil, když vyhledával krajně pravicově smýšlející lidi na internetu. Předtím Osborne údajně žádné krajně pravicové názory nevyjadřoval.

Osborne najel pronajatou dodávkou do skupiny muslimů, kteří po modlitbě během postního měsíce ramadánu vycházeli z komunitního centra v severolondýnské čtvrti Finsbury Park. Atentát byl spáchán v okamžiku, kdy část lidí poskytovala první pomoc 51letému Makramu Alimu, jenž se krátce před tím zhroutil. Tento ženatý otec šesti dětí podlehl následkům četných zranění, která utrpěl při útoku.

Reklama

Výběr článků

Načítám