Hlavní obsah

Trump byl navržen na Nobelovu cenu míru

– Oslo

Americký prezident Donald Trump byl navržen na Nobelovu cenu míru. Uvedl to norský list Nettavisen, kterému to potvrdil ředitel Institutu pro výzkum míru v Oslu (PRIO) Henrik Urdal. Je to už třetí rok za sebou, kdy byl Trump navržen na tuto cenu.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Americký prezident Donald Trump na světovém obchodním fóru v Davosu

Článek

„Mohu potvrdit, že Trump byl nominován, ale nemohu říci nic o tom, kdo je za nominací. To je tajné,“ řekl Urdal. „Mohu jen prozradit, že to byl Američan,“ dodal ještě.

Zmínil i odůvodnění návrhu. Je stejné jako loni. Loni ve zdůvodnění stálo: „Prezident Spojených států je nominován za mír dosažený silnou ideologií a za obnovení tajného zbraňového systému prezidenta Reagana SDI-BHB, který neutralizuje jaderné zbraně a činí je zastaralými.“

SDI, tedy strategická obranná iniciativa, je známa jako Reaganův program hvězdných válek, jehož cílem bylo vybudovat funkční obranu proti jaderným raketám. BHB by měl být tajný systém umístěný v kosmu, který je schopen zlikvidovat jaderné zbraně. Jeho existence byla opakovaně popírána a nikdy nebyla potvrzena. Zmíněn je v knize dvou amerických generálů Thomase McIlnerneyho a Paula E. Vallelyho.

Reklama

Výběr článků

Načítám