Hlavní obsah

Zemanovi protivníci promarnili šanci, píše slovenský tisk

– Bratislava
Právo, ivi

Slovenská média obsáhle komentovala české prezidentské volby. Server Aktuality.sk například napsal, že protivníci současného pána Pražského hradu promarnili svoji šanci.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Stávající prezident Miloš Zeman se pozdravil se svým protikandidátem Jiřím Drahošem před zahájením debaty na ČT.

Článek

„Překalkulovali to a vybrali nesprávného Antizemana. Drahoš ani v jednom okamžiku prezidentského souboje nedokázal přesvědčit, že by měl vlastnosti politického lídra. Svou prohru zpečetil v okamžiku, kdy po prvním kole vyzval Zemana k účasti v politických debatách. Debaty jasně dokázaly, že Drahošovi chybí řečnický talent i vlastní názor,“ napsal server.

Rovněž nejčtenější slovenský deník Nový čas konstatoval, že rozhodujícím prvkem českých prezidentských voleb byl fakt, že Miloš Zeman se v televizních diskusích ukázal v dobré kondici, která mu dovolí vést prezidentský úřad.

„Na obrazovce se ukázal jako schopný, čilý a přiměřeně svému věku vitální člověk. To přesvědčilo i toho, kdo mu hlas dát chtěl, ale nebyl si jist, zda Zeman má zdravotně na to, aby zvládl pětiletý prezidentský mandát,“ cituje list politologa Daniela Kerekeše. Podle politologa Zemanovi pomohla i vysoká volební účast.

Deník Sme konstatoval, že Drahoš měl proti Zemanovi šanci pouze ve výjimečné situaci a ta nenastala. „Zeman nebyl natolik přesvědčivý, jako před pěti lety, zdravotně byl na tom hůř, ale jeho vyvolávání strachu věrné posluchače neztratilo. Zeman nakonec vyhrál, ale měl to těžší, než se předpokládalo,“ napsal list.

Kult moci východního typu

Podle deníku přijde nyní v Česku k vystřízlivění a pocitu nehybnosti české politiky, kde stále větší sílu dostává bývalý spolupracovník StB, který zemi ovládá pomocí krajní pravice a komunistů. „Občasná společenská vzepětí naznačují, že lidé jako Babiš a Zeman ještě svůj boj o Česko zcela nevyhráli, bez ohledu na současné politické úspěchy,“ dodal deník Sme.

Denník N napsal, že v Česku zvítězil byzantský princip kultu arogantní moci východního typu. „Vítězství Zemana za vlády Babiše posouvá Českou republiku k Polsku a Maďarsku, čímž se Slovensko stává v této chvíli ostrovem evropské orientace v bažině střední Evropy.

Důsledky mohou být dramatické pro celý region, protože západní členové Evropské unie s ním mohou ztratit trpělivost. Čas se krátí a francouzsko-německý tandem potřebuje už tento rok vykročit ke hlubší integraci,“ konstatoval list. „Oslavy stého výročí vzniku Československa budou z české strany mimovolnou karikaturou všech hodnot, na nichž tento stát Masaryk se Štefánikem zakládali,“ dodává Denník N.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám