Hlavní obsah

Španělská vláda napadne Puigdemontovu kandidaturu soudně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělská vláda schválila stížnost k ústavnímu soudu, kterou chce zabránit kandidatuře Carlese Puigdemonta na úřad katalánského premiéra. Vláda stížnost podá i přesto, že nejvyšší poradní orgán vlády (rada státu), složená zejména z právníků, vládě tuto stížnost nyní podávat nedoporučila, uvedl mluvčí vlády Íňigo Méndez de Vigo.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Carles Puigdemont

Článek

Pokud ústavní soud stihne převzít k projednání stížnost včas, může tím pozastavit úterní zasedání katalánského parlamentu, které má Puigdemontovu kandidaturu projednávat. Katalánský expremiér je nyní v Bruselu a ve vlasti mu hrozí zatčení kvůli obvinění ze vzpoury za jeho snahy o nezávislost Katalánska.

Španělská vláda informovala o záměru stížnost podat už ve čtvrtek, kdy ale nejprve požádala o dobrozdání nejvyšší poradní orgán vlády (radu státu). Rada měla zhodnotit, zda se může nepřítomný kandidát ucházet o úřad katalánského premiéra a zda lze takový případ napadnout u ústavního soudu. Rada ale vládě nedoporučila stížnost na samotnou kandidaturu v tomto okamžiku podat. Názor rady však není pro vládu závazný.

„Puigdemont musí nejdřív skládat účty před soudem, jeho současný právní stav nedovoluje, aby se prezentoval jako kandidát," řekla místopředsedkyně španělské vlády Soraya Saénzová.

Katalánští separatisté v prosincových volbách opět získali většinu v regionálním parlamentu a navrhli na katalánského premiéra Puigdemonta. Ten kvůli hrozbě zatčení zvažuje, že by se o úřad ucházel prostřednictvím videokonference či delegováním hlasu pro zasedání parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám