Hlavní obsah

Nůž v srdci obnažil rozpolcenost Německa

Právo, Vladimír Plesník

Uprchlická krize a její důsledky rozštěpily německou společnost mnohem pronikavěji a osudověji, než si je německý establishment stále ochoten připustit. Ten chlácholí sebe i okolí šidítkem, že v porovnání s rekordním rokem 2015 přece nyní počty migrantů výrazně poklesly. Vražda v Kandelu tudíž jen potvrzuje, že tábory stoupenců i odpůrců běženců dál rozděluje nesmiřitelnost.

Foto: Profimedia.cz

Pietní místo před obchodem, kde byla Mia zavražděna

Článek

Afghánec Abdul D. dorazil v dubnu 2016 do Německa bez dokladů. Vstupní řízení si odbyl ve Frankfurtu nad Mohanem. Tam tvrdil, že je mu čtrnáct. V květnu 2016 ho tak poslali jako neplnoletého bez doprovodu – tedy s nejvyšším možným zaopatřením – do Kandelu, idylického městečka jako z kýčovité pohlednice s 9000 obyvateli v Porýní-Falci.

Loni v únoru Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky zamítl Abdulovu žádost o azyl, avšak zároveň nedoporučil nucený návrat do vlasti.

Na sklonku listopadu se Abdul serval do krve na školním dvoře se spolužákem. Tím se jeho agresivita dostala i do záznamů. O dva týdny později se na místní policejní oddělení dostavili rodiče patnáctileté Mii, která se s Abdulem po několika týdnech flirtování rozešla. Podali trestní oznámení kvůli urážkám, vyhrožování a nátlaku. Mladík totiž dívce na sociálních sítích vyhrožoval, že si na ni počká na nádraží v Kandelu, aby „ji přivedl k rozumu“, a radil jí, aby si „hodně dávala pozor“.

Tři dny před koncem roku pak Afghánec dívku za bílého dne zavraždil v místní drogerii jedinou ranou nožem do srdce. [celá zpráva]

Starosta se skryl

Volker Poss (57), starosta Kandelu za sociální demokracii, už nevystupuje na veřejnosti, nezvedá mobil, jeho web se odmlčel. Činitel se teď skrývá. Krátce po vraždě totiž vyzval ke zdrženlivosti s tím, že důsledky vyvodí až po ukončení vyšetřování.

„Požadavky na pachatelovo přepravení do vlasti považuji za předčasné,“ řekl politik, jenž v roce 2015 organizoval na radnici setkání mladých dívek a nezletilých uprchlíků – přesněji řečeno těch, kteří se za ně vydávali. Dodal, že za největší nebezpečí má možné nepřátelství Němců vůči cizincům a že jeho město, jež přijalo 200 utečenců, s nimi má „nanejvýš příznivé zkušenosti“.

Okamžitě se strhla vlna nevole. „Podle vzorce klasické detektivky mají vyšetřovatelé vše v ruce – pachatele, který se navíc přiznal, vražednou zbraň, motiv. Na co chce starosta čekat? Tak to jen posiluje domněnky, že ani odporná a brutální vražda za bílého dne pro něho není dostatečným důvodem říci Abdulovi: Sbohem, u nás jsi už skončil,“ promluvila na Facebooku za ty umírněnější Susanne Becková (29) ze sousedního Germersheimu.

Protiimigrační skupiny uspořádaly protest poblíž místa činu. „Starosta má na rukou krev, stejně jako kancléřka Angela Merkelová. Podívejte se na vrahovy fotografie – kdo byl tak pomatený, aby uvěřil, že je mu patnáct?“ řekl televizi RTL jeden z demonstrantů.

Ministr: Nenecháme se už dál obelhávat

Vyšetření po vraždě prokázalo, že Abdul lhal o věku – je mu totiž dvacet, nikoli patnáct. Spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziere (63) poté zdůraznil, že stát se už nesmí nechat obelhávat, a požadoval jednotné testy pro neplnoleté běžence.

Boris Palmer (45), starosta Tübingenu za Zelené, šel dál. Doporučil, aby „stát konečně odložil glazé rukavičky“. „S tím, kdo odmítá dokázat svůj věk či odmítá podstoupit vyšetření, by se mělo jednat jako s dospělým,“ upozornil na Facebooku.

Palmer, který už od roku 2015 prosazuje názory často protichůdné vůči postojům své strany, která je vůči běžencům v SRN nejvíc nakloněna, britskému listu The Daily Telegraph řekl, že kvůli tomu přišel o řadu přátel. Spolustraníci ho vyobcovali a dostává vzkazy, které ho označují za nacistu a hrozí mu likvidací. „Ty nacistická svině, už to máš spočítané. Konce roku se nedožiješ,“ vzkázal mu anonym.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám