Hlavní obsah

Merkelová sociální demokraty utahala, velká koalice už se peče

– Berlín

Vyjednávači konzervativní unie CDU/CSU a sociálních demokratů ohlásili po téměř 24hodinovém jednacím maratónu průlom a dohodu v některých sporných bodech. Sociální demokraté ale vzápětí oznámili, že s některými body dohody nejsou spokojeni a bude se o nich muset opět jednat, napsal v pátek server týdeníku Focus. Po dalších dvou hodinách SPD oznámila, že s dohodou nakonec souhlasí.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Spory mezi stranami se týkaly především daní, zdravotnictví nebo uprchlické politiky. Z 28stránkové dohody vyplynulo, že CDU/CSU a SPD počítají s omezením slučování rodin běženců, kteří nemají status uprchlíka. Měsíčně by neměl počet těchto příbuzných překročit tisícovku a mělo by být možné „pouze z humanitárních důvodů”.

Počet migrantů, kteří dorazí do Německa, nesmí podle dohody překročit hranici 180 až 220 tisíc lidí.

Sociální demokraté neuspěli s požadavkem na zvyšování daní pro bohaté. Dohoda zní: Žádné zvyšování daní. Strany se dohodly i na růstu důchodů do roku 2025.

Kompromis, kterého dosáhli předsedové stran a jejich poslaneckých klubů, ještě musí schválit ostatní vyjednávači. Pak by o něm politici měli informovat média. Trojice předsedů – Angela Merkelová (CDU), Martin Schulz (SPD) a Horst Seehofer (CSU) – je už podle německých médií připravena svým stranám doporučit zahájení vlastních koaličních rozhovorů.

Nejvíce skeptičtí k pokračování velké koalice jsou zatím sociální demokraté. Jejich šéf Schulz proto na příští týden chystá cesty po regionech, kde chce spolustraníky přesvědčovat o tom, aby na sjezdu 21. ledna hlasovali pro zahájení koaličních rozhovorů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám