Hlavní obsah

Farmáři v Německu požadují odstřel 70 procent divokých prasat

– Berlín

Ve snaze předejít rozšíření afrického moru prasat ze zemí středovýchodní Evropy včetně Česka požaduje svaz německých zemědělců (DBV), aby se zastřelilo sedmdesát procent všech divokých prasat v Německu. Listu Rheinische Post to řekl místopředseda svazu Werner Schwarz. Německý ministr zemědělství Christian Schmidt „inteligentní redukci stavu divokých prasat” podpořil.

Foto: Právo

Divočáci

Článek

Podle Schwarze je v současné situaci nutné, aby úřady povolily střílet i samice, které čerstvě porodily, a jejich selata. Utrpení, které by zvířata čekalo v případě nakažení africkým morem prasat, je podle místopředsedy DBV větší než to, které jim způsobí odstřel.

O snížení stavu divočáků v poslední době rozhodly některé spolkové země, například Bavorsko či Hamburk. Myslivcům nabízejí za zastřelené kusy i finanční odměnu.

Svaz zemědělců chce v obavě před rozšířením afrického moru prasat z Česka či Polska zavést i další preventivní opatření. Podrobně je chce představit během pátku v Berlíně. Policisté by podle DBV měli na hranicích kontrolovat za pomoci služebních psů, zda nejsou dováženy rizikové potraviny. Chovatelé prasat by se podle zemědělců měli postarat o čištění a dezinfekci kamionů převážejících zvířata.

Africký mor prasat není pro člověka nebezpečný, ale divočáky a domácí prasata zabíjí. Vakcína proti viru není dostupná, jedinou ochranou je prevence. První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou divokých uhynulých zvířat nalezených loni v červnu na okraji Zlína, od té doby byla nemoc nalezena u více než 190 uhynulých zvířat.

Reklama

Výběr článků

Načítám