Hlavní obsah

Spojené státy před 40 lety vrátily Maďarsku uherskou korunu

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně před čtyřiceti lety byla Maďarsku vrácena Svatoštěpánská koruna, která byla třicet let uložena na americké vojenské základně Fort Knox. Po druhé světové válce se totiž na území Rakouska dostala do rukou americké armády.

Foto: MTI

Korunovační klenoty se vrátily do Maďarska před 40 lety.

Článek

V rámci připomínky 40. výročí vrácení koruny uspořádali v sobotu v maďarském parlamentu den otevřených dveří a korunovační klenoty se prohlédly stovky lidí.

O vrácení uherské koruny rozhodl tehdejší americký prezident Jimmy Carter. Na protesty maďarských emigrantských kruhů, aby koruna nebyla vrácena komunistickému režimu, Carter odpověděl, že Spojené státy ji vrací maďarskému lidu.

Foto: MTI

Lidé si prohlédli korunovační klenoty.

Slavnosti v budově budapešťského parlamentu se osobně zúčastnil americký ministr zahraničí Cyrus Vance. Svatoštěpánská koruna byla poté umístěna v budově Národního muzea v Budapešti. V roce 2000 byla přemístěna do budovy parlamentu, kde je dodnes.

Podle historiků patří Svatoštěpánská koruna mezi nejstarších dodnes zachovalé královské koruny v Evropě. Podle historiků pochází její současná podoba z 12. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám