Hlavní obsah

V Malé Fatře pomáhala horská služba sedmi českým turistům

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem sedm českých turistů potřebovalo v sobotu pomoc horských záchranářů ve slovenském pohoří Malá Fatra. V neděli o tom informoval web Horské záchranné služby (HZS).

Foto: HZS

Pomoc českým turistům v Malé Fatře.

Článek

V podvečerních hodinách uvízla dvojice českých turistů ve věku 21 let pod vrcholem Stoh. Neudrželi se na zledovatělém terénu a nekontrolovaně klouzali asi sto metrů.

Neměli potřebnou zimní výzbroj

„Naštěstí se nezranili, ale nedokázali se vrátit na turistický chodník bez pomoci,“ uvedl web HZS. Na pomoc jim vyrazila dvojice profesionálních a jeden dobrovolný záchranář. Protože čeští turisté neměli sebou potřebnou zimní výstroj, horští záchranáři jim poskytli stoupací železa a doprovodili je k terénnímu vozidlu HZS.

„Vozidlem je dopravili na Dům HZS v obci Štefanová, kde přečkali noc,“ dodal web.

Dalších pět dezorientovaných turistů

Těsně po záchraně zmíněné dvojice českých turistů, požádalo horské záchranáře o pomoc dalších pět turistů z ČR.

„Turisté ve věku 26 až 53 let byli dezorientovaní, vyčerpaní a podchlazení. Na túru se vybrali v osm hodin ráno z Chaty pod Suchým a směřovali po hřebenu na Chatu pod Chlebem. V okolí Sedla Bublen ztratili orientaci a požádali horské záchranáře o pomoc,“ napsal web HZS.

Do terénu vyrazili tři profesionální a dva dobrovolní záchranáři, kteří skupinu českých turistů lokalizovali, poskytli jim teplé nápoje a doprovodili je do Vrátné doliny na chatu, kde byli ubytováni. „Horská záchranná služba děkuje provozovateli kabinkové lanovky za mimořádné zpuštění lanové dráhy v rámci záchranné akce,“ dodal web.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám