Hlavní obsah

V Srbsku objevili ilegální skládku s 25 tunami toxického odpadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srbské úřady odhalily ilegální skládku s 25 tunami velmi nebezpečného toxického odpadu. Policie už před dvěma týdny zadržela muže, který je zřejmě za tuto skládku odpovědný. Bylo to oznámeno na páteční tiskové konferenci, které se mimo jiné zúčastnil i ministr životního prostředí Goran Trivan.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Policie uvedla, že zadrženým je 56letý Z. M., který je podezřelý z trestného činu dovozu nebezpečných látek do Srbska. Podle médií byl zatčen o víkendu 16. a 17. prosince a byla na něj uvalena zatím třicetidenní vazba. Za trestný čin, z něhož je viněn, mu hrozí až pětileté vězení a vysoká pokuta.

Špatně utěsněné barely s nebezpečným obsahem se nacházely na soukromém pozemku ve vesnici Vukićevica asi 50 kilometrů jihozápadně od Bělehradu. Analýza ukázala, že jde o různé rakovinotvorné a jiné toxické látky, sdělil pracovník specializovaného ústavu MOL Ilija Brčeski.

"Tento odpad je jakýsi druh časované bomby, která by po desetiletí znečišťovala podzemní vody. Našly se v něm benzoly, benzeny, trichlorethylen, který se velmi těžko rozkládá," uvedl Brčeski podle televize B92. Dodal, že se jedná o průmyslový odpad a vyšetřovatelé musejí zjistit odkud pochází a jak se na místo dostal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám