Hlavní obsah

Sto tisíc policistů a vojáků. Tolik jich ve Francii zajišťuje vánoční bezpečí

Francouzská vláda vyslala kvůli obavám z teroristických útoků na vánoční svátky do ulic téměř 100 000 policistů a vojáků. Příslušníci bezpečnostních složek se zaměřují zejména na vánoční trhy, obchodní centra, církevní budovy, veřejnou dopravu a turistické památky, napsala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Francouzští muži zákona a vojáci se během svátků nudit nebudou.

Článek

Jak uvedlo ve svém prohlášení francouzské ministerstvo vnitra, v souvislosti se "stále zvýšenou teroristickou hrozbou", bude na dnešní den a v pondělí nasazeno do ulic měst 97 000 příslušníků bezpečnostních sil.

Kromě nynějších vánočních svátků byla již dříve posílena bezpečnost i v období židovského svátku světel chanuka a podobná opatření se očekávají i během pravoslavných Vánoc v lednu.

Protiteroristická norma

Ve Francii na konci října vstoupil v platnost nový protiteroristický zákon, který prosadila vláda prezidenta Emmanuela Macrona. Protiteroristická norma posiluje pravomoci policie a legalizuje mimo jiné některé postupy, které umožňoval výjimečný stav.

Francie byla v posledních letech terčem několika teroristických útoků. Od počátku roku 2015 zahynulo při atentátech radikálních islamistů na francouzském území přes 240 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám