Hlavní obsah

Rusko vystoupilo z kontrolní mise na frontě v Donbasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko v pondělí oznámilo odchod svých vojáků ze Společného střediska pro kontrolu a koordinaci (SCKK), které kontroluje situaci na frontě v Donbasu. Podle prohlášení ruského ministerstva zahraničí je důvodem odchodu chování ukrajinské strany. Misi SCKK opustí Rusové v úterý.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Boje na Donbasu zuří dál.

Článek

SCKK, které působí na obou stranách fronty, sdružuje několik desítek vysokých důstojníků ukrajinské a ruské armády. Jejich úkolem je kontrola úseků fronty, na níž bojuje ukrajinská armáda s proruskými separatisty. Mise, jejímž sídlem je východoukrajinský Soledar, eviduje porušování dojednaného příměří a snaží se dbát na respektování minských mírových dohod.

Podle ruského ministerstva zahraničí je činnost ruských členů SCKK nemožná kvůli „akcím Kyjeva”. Ukrajina prý sabotuje pravidla práce mise, vytváří „napjatou morálně psychologickou situaci” a brání ruským důstojníkům v přístupu na frontu z území kontrolovaného Kyjevem. Ukrajinští vojáci se k ruským kolegům chovají neuctivě a brání jejich kontaktů s místním obyvatelstvem.

O „vynuceném kroku” prý Rusové informovali zahraniční partnery s tím, že „veškerá odpovědnost za možné následky plně padá na ukrajinskou stranu”.

Zahynuli další tři vojáci

Ozbrojené střety na východě Ukrajiny si za posledních 24 hodin vyžádaly na ukrajinské straně tři další oběti, informovala agentura Unian. Boje se soustředily do oblasti při Azovském moři a do okolí města Svitlodaru nedaleko Horlivky.

Reklama

Související články

Šéf luhanských povstalců prý odstoupil

Vůdce samozvané Luhanské lidové republiky na východě Ukrajiny Igor Plotnickij v pátek odstoupil ze zdravotních důvodů. Oznámil to luhanský ministr státní...

Výběr článků

Načítám