Hlavní obsah

Máme dost vašich hloupostí, vzkázal Varšavě kvůli Smolensku Putin

Právo, PM

Ruský prezident Vladimir Putin se ještě nikdy tak ostře a jednoznačně nevyjádřil ke smolenské tragédii z 10. dubna 2010, při níž zahynul polský prezident Lech Kaczyňski s doprovodem. Během čtvrteční tiskové konference v Moskvě šéf Kremlu odmítl spikleneckou teorii o údajné náloži odpálené na palubě speciálu, který tak měli vyhodit do vzduchu ruští tajní agenti, označil to za hloupost.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Už nás unavuje to neustálé omílání. Už máme dost těch hloupostí. Pokud tedy při přistávání polského prezidentského letadla měla vybuchnout bomba, tak mi řekněte, odkud startovalo? Z Moskvy?  Ne, z Varšavy. A to tam měli nálož umístit ruští agenti?“ vzkázal současnému polskému vedení.

Podle polského ministra obrany Antoniho Macierewicze totiž je za zkázou vládního stroje s prezidentem atentát, rozuměj ruka Moskvy.

Putin v silně rozhořčené reakci připomněl, co přineslo mimořádně podrobné vyšetřování polské i ruské komise.

„Do kokpitu vstoupil jistý člověk, jemuž pilot řekl, že ve Smolensku se kvůli husté mlze nedá přistát. Muž mu podle záznamu odpověděl, že o tom nebude zřejmě prezidenta ani informovat. Přistávej, řekl pilotovi. A on to udělal,“ prohlásil Putin podle časopisu Newsweek Polsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám