Hlavní obsah

Tusk: Kompromis ohledně migračních kvót se bude hledat těžko

– Brusel • Aktualizováno

Čtvrteční večerní debata šéfů států a vlád zemí Evropské unie o migrační problematice ukázala, že hledání kompromisu v otázce přerozdělování migrantů podle kvót bude velmi těžké. Novinářům to řekl v pátek na konci druhého jednacího dne předseda Evropské rady Donald Tusk.

Foto: Yves Herman, Reuters

Donald Tusk při projevu

Článek

Od premiérů a prezidentů Tusk u čtvrteční večeře, která se protáhla do jedné ráno, slyšel ochotu podílet se na hledání kompromisu. „Povinné kvóty zůstávají spornou věcí, i když teplota výrazně poklesla,” poznamenal šéf unijních summitů.

Čtvrteční debata podle něj ukázala shodu států na tom, že přerozdělování není řešením nelegální migrace. Tím má podle Tuska být lepší ochrana vnější hranice EU, lepší návratová politika a spolupráce se zeměmi původu migrantů.

Diskuse podle něj vyčistila vzduch a nyní bude možné se soustředit na hledání kompromisu tak, aby byl do června nalezen.

Foto: Phil Noble, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Spory okolo kvót

Tusk už počátkem týdne označil kvótový koncept za nefunkční koncept, který unijní země jen rozděluje.

Podle Českého rozhlasu ale část zemí stále trvá na požadavku přerozdělování migrantů, které dál odmítají země Visegrádské skupiny. Naopak Německo je přesvědčeno, že se nelze soustředit jen na řešení otázky migrace vně hranic EU. Angela Merkelová uvedla, že v řešení migrace mimo hranice EU panovala na summitu shoda, kancléřka ale kritizovala chybějící solidaritu při řešení uvnitř Unie.

„Nechápu, jak to mohlo vyvolat takové emoce, jak si můžeme myslet, že přerozdělování může být hrozbou pro civilizaci v Evropě," řekl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Evropa a její členské země jsou podle Junckera nepochybně dost silné na to, aby příchod předpokládaných 35 tisíc lidí zvládly. „Myslím, že by bylo dobré v tomto ohledu věci trochu zklidnit," podotkl.

Foto: Phil Noble, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Od čtvrteční debaty se žádné závěry neočekávaly, Tusk přesto doufá v kompromis ohledně nyní neslučitelných pohledů na reformu unijního azylového systému. „Pokrok zhodnotíme v březnu, konečné rozhodnutí chtějí lídři udělat v červnu,” řekl.

V případě, že se kompromis nepodaří najít, je ve hře opět varianta, že by o otázce nerozhodovali šéfové vlád a států, ale ministři, uvedl Český rozhlas. Na ministerské úrovni přitom není potřeba dosáhnout úplné shody a stačí kvalifikovaná většina. Takto už jednou byly kvóty prosazeny.

Českou republiku, Polsko a Maďarsko nyní čeká žaloba kvůli tomu, že odmítají do schématu vůbec nabízet nová místa.

Summit také poslal do dalšího kola jednání o brexitu. [celá zpráva] Tusk je přesvědčen, že druhá fáze jednání o brexitu, tedy snaha najít dohodu mezi EU a Brity o budoucnosti vzájemných vztahů, bude ještě dramatičtější než fáze první.

Plány na prohloubení hospodářské a měnové unie

Německo a Francie se chtějí na společné pozici k budoucnosti hospodářské a měnové unie shodnout do března, uvedla po konci summitu Merkelová. V té době by už mohlo mít Německo funkční vládu.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová hovoří o budoucnosti EU.

Na konkrétním plánu na reformu eurozóny by se měly členské země podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona shodnout do června.

Jednání o reformě hospodářské a měnové unie podle Merkelové budou složitá, hned ale dodala: „Vůle tu ale je. A kde je vůle, je i cesta.”

Reklama

Výběr článků

Načítám