Hlavní obsah

Orbán míří ke třetímu vítězství. Chce dál „bránit Maďary“

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček, Budapešť

Začátkem dubna Maďaři rozhodnou u uren o složení parlamentu, potažmo kabinetu. Vládní strana FIDESZ premiéra Viktora Orbána si udržuje ná­skok před rozdrobenou opozicí. Voličský elektorát FIDESZ drží pohromadě přetrvávající strach z masové migrace, i když vlastně v Maďarsku téměř žádní migranti nejsou. Mnohé naznačuje i volební heslo strany „Ubraňme Maďarsko“.

Foto: Laszlo Balogh/File Photo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Orbán si přesto vybral toto téma předvolební kampaně a Maďarům dál připomíná údajný plán George Sorose, amerického miliardáře maďarského původu, na přesídlení miliónu migrantů ročně do Evropy.

Soros odráží výpad: Je to snůška lží

V témže duchu se odehrává „národní konzultace“ formou dotazníku, v němž se vláda ptá lidí na názor na Sorosovy záměry.

Z dotazníku je jasné, že podle Orbána je Maďarsko nutné bránit před Bruselem a Sorosem, který si údajně vodí evropské byrokraty na provázku jako loutky. Brusel chce prý zlikvidovat plot na hranicích se Srbskem, zavede povinné přerozdělování utečenců a každý uprchlík bude mít nárok na státní podporu z peněz daňových poplatníků.

Opoziční hnutí Momentum vyzvalo občany, aby se nenechali zastrašit negativní kampaní. „Nenechme beze slov, že našimi ulicemi se šíří nenávist. Musíme řešit naši budoucnost, ne šířit nenávist. Nemůžeme je nechat, aby nás poštvali proti sobě,“ nabádalo.

„Kampaň proti Georgu Sorosovi je pokusem odvrátit pozornost od naléhavých domácích problémů, jako jsou například zdravotnictví, těžkosti v oblasti vzdělávání a nedostatečný rozvoj venkova. Žádné globální spiknutí proti Maďarsku není,“ ujišťuje Goran Buldioski, ředitel sorosovské Open Society Initiative for Europe.

Opratě drží pevně v rukou

Sám Soros vzkázal že Budapešť podněcuje protimuslimské nálady. „Tato lživá kampaň má jediný cíl, aby Maďary uvedla v omyl,“ konstatoval.

Důkazem toho, že Orbán drží opratě pevně v rukou, se stal i 7. kongres strany FIDESZ, kde ho všichni delegáti jednohlasně zvolili do čela strany. Orbán v projevu na sněmu varoval před globalistickými elitami, které chtějí vnutit zemím Evropské unie, aby zapřely svou křesťanskou a národní identitu.

Vše nasvědčuje tomu, že ministerský předseda směřuje k vládnímu hattricku a bude u moci tři volební období za sebou, což se od změny režimu v roce 1989 ještě nikomu nepovedlo. V čele kabinetu stál také v letech 1998 až 2002.

Jak by Maďaři volili
FIDESZ32 procent
Jobbik13 procent
Maďarská socialistická strana8 procent
Demokratická koalice6 procent
Politika může být jiná5 procent

Orbánovy vyhlídky posiluje rozdrobenost opozice. „V Maďarsku dnes nevládne nálada na změnu vlády, ale na změnu opozice,“ řekl Orbán na kongresu.

Kdysi extrémně pravicová strana Jobbik zmírnila svou rétoriku, čímž ztrácí radikální voliče. Maďarská socialistická strana se v posledním období snaží o spolupráci s Demokratickou koalicí expremiéra Ference Gyurcsánye.

V opozici se objevují hlasy, že bez společného postupu s Jobbikem ke změně vlády nedojde. Spolupráci s Jobbikem však důrazně odmítá liberální strana Politika může být jiná i hnutí Momentum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám