Hlavní obsah

Brexit může pokročit do další fáze, ale slova z Londýna vyvolávají obavy

– Brusel/Londýn

Ministerská Rada pro všeobecné záležitosti v Bruselu v úterý doporučila šéfům států a vlád 27 zemí Evropské unie, aby na pátečním summitu posunuli rozhovory o brexitu do další fáze. Uvedli to ministr zahraničí předsednického Estonska Sven Mikser a unijní vyjednavač pro odchod Británie z EU Michel Barnier.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský ministr pro vyjednávání o vystoupení z EU David Davis

Článek

Podle Barniera není možné, aby britská strana nyní ustupovala od závazků, které v pátek v Bruselu přijala premiérka Theresa Mayová a které poté zpochybnil britský vyjednavač David Davis.

Mayová po několika dnech horečné diplomacie dosáhla v pátek v Bruselu politické shody se zástupci Evropské komise na tom, jak bude vypadat budoucí smlouva upravující britský odchod. Strany se tak dohodly na principech toho, jak budou řešit udržení práv občanů EU v Británii po brexitu, britské finanční závazky i situaci na irské hranici. [celá zpráva]

V neděli ale britský vyjednavač pro brexit David Denis označil dohodu za „vyjádřený záměr“, a ne dohodu „právně vymahatelnou“. Pak sice uvedl, že šlo o slova vytržená z kontextu, i tak ale vyvolala jeho vyjádření obavy v Bruselu i v Dublinu, uvedla stanice Deutsche Welle.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéfové vyjednávacích týmů David Davis za britskou stranu (vlevo) a Michel Barnier za EU.

Koordinátor pro brexit v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt v úterý uvedl, že by šéfové vlád a státu EU měli minulý týden domluvené body brát za právně závazné.

V pondělí navíc Mayová v britském parlamentu řekla, že zmiňovaných 40 až 45 miliard eur, které má Británie zaplatit, „leží na stole jen v případě, že se domluví budoucí partnerství“ s EU. „Jestliže se nedomluví na partnerství, pak tato nabídka mizí ze stolu,“ řekla bristká premiérka.

Další plánované kroky 

Pokud v pátek summit EU27 rozhodne, že páteční domluva skutečně znamená dostatečný posun v jednáních, bude podle Barniera možné, aby experti připravili první návrh konkrétní „brexitové dohody” do konce ledna příštího roku. Do března má Londýn čas, aby upřesnil svou představu o tom, čeho chce dosáhnout v druhé fázi rozhovorů, tedy v debatě o tom, jak budou vypadat vztahy mezi EU a Británií po jejím odchodu z evropského bloku. Součástí diskuse následně mají být i podmínky a podoba dvouletého přechodného období.

Předseda unijních summitů Donald Tusk už premiérům a prezidentům ostatních 27 zemí navrhl, aby po dobu přechodného období platilo v Británii plně unijní právo, ovšem Londýn už by jako země mimo EU neměl možnost jeho podobu ovlivňovat.

V pozvánce na summit Tusk státníkům připomněl, že na jednání o brexitu zbývá už jen deset měsíců. „Bude to urputný zápas s časem, kdy bude opět naše jednota klíčovou,” uvedl předseda Evropské rady. Británie opustí EU na konci března 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám