Hlavní obsah

Putin nařídil stáhnout většinu ruských vojáků ze Sýrie

– Hmejmím • Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil stažení značné části ruských sil ze Sýrie, kde bojovaly na straně režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Útočily na Islámský stát, ale i proti dalším vzbouřeneckým uskupením. Ruský prezident Sýrii nečekaně navštívil v pondělí cestou do Káhiry, uvedla agentura TASS. Přistál na letecké základně Hmejmím, ze které vzlétala ruská letadla.

Putin nařídil stáhnout většinu ruských vojáků ze SýrieVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Putin ministrovi obrany a náčelníku generálního štábu před nastoupenou jednotkou přikázal zahájit stažení ruských sil do místa jejich stálé dislokace.

„Za více než dva roky ozbrojené síly Ruské federace spolu se syrskou armádou porazily nejbojeschopnější uskupení mezinárodních teroristů. V této souvislosti jsem rozhodl o návratu značné části ruského vojenského kontingentu působícího v Syrské arabské republice domů do Ruska,“ řekl Putin, který je ze své funkce nejvyšším velitelem ruských ozbrojených sil.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci v Soči

Putin pohrozil, že pokud se teroristé pokusí opět narušit mír v Sýrii, udeří na ně ještě silněji: „Jestliže teroristé opět zvednou hlavy, podnikneme na ně takové údery, jaké dosud neviděli.“ Dodal, že ruské síly si i po odchodu udrží základnu Hmejmím a také námořní komplex.

Putin také připomněl padlé Rusy: „Nikdy nezapomene na oběti a ztráty, které jsme nesli v boji s terorismem tady v Sýrii i u nás v Rusku.“

Putin se během návštěvy setkal i se syrským prezidentem Asadem a mimo jiné prohlásil, že syrští a ruští vojáci dokázali za zhruba dva roky zničit mezinárodní teroristickou organizaci Islámský stát.

Stažení se čekalo

Putin už 6. prosince oznámil dosažení totálního vítězství nad Islámským státem v Sýrii. Tehdy s odvoláním na ruského ministra obrany Sergeje Šojgua řekl, že vojenské operace v oblasti byly završeny. [celá zpráva]

Stažení části vojáků se čekalo, když se podařilo dobýt všechna města, která Islámský stát ovládal.

Už na konci listopadu náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov řekl, že zásadní snížení početního stavu ruských vojáků v Sýrii se může odehrát ještě před koncem roku, tedy před pravoslavnými Vánocemi.

Rusko má podle různých odhadů v Sýrii 4000 až 10 000 vojáků.

Zatím není jasné, kolik vojáků bude staženo. Rusko už jednou – po osvobození Palmýry – avizovalo stažení velkého množství ruských sil, ale kontingent tam působil dále a pak znovu posiloval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám