Hlavní obsah

Vyděrač, kvůli kterému uzavřeli vánoční trh v Postupimi, chce čtvrt miliardy

– Berlín

Deset miliónů eur (zhruba 257 miliónů korun) v bitcoinech chce po přepravní společnosti DHL vyděrač, který jejím prostřednictvím poslal nejméně dva nebezpečné balíčky. Kvůli jednomu musel být 1. prosince uzavřen a vyklizen vánoční trh v Postupimi. O sumě informoval ve středu bulvární list Bild s odvoláním na zdroje z vyšetřování.

Foto: Gambarini Maurizio, ČTK

Zaměstnanec DHL před balíkomatem v Postupimi

Článek

Už v neděli oznámil braniborský ministr vnitra Karl-Heinz Schröter, že balíček, na který upozornil lékárník [celá zpráva], souvisel s vydíráním DHL. Nešlo tedy o pokus zaútočit na vánoční trh.

Zmínil, že vyděrač požaduje miliónovou sumu, ale neupřesnil ji. Vyzdvihl, že balíček byl skutečně nebezpečný. U zařízení se nacházel vzkaz od vyděrače ve formě QR kódu. [celá zpráva]

Podobný balíček byl objeven už na konci listopadu ve Frankfurtu nad Odrou. Doručen byl na adresu internetového obchodu. Při otevírání začal hořet, přičemž se zřejmě zničil vzkaz od vyděračů.

Policie v neděli varovala, že se mohou objevit další takové balíčky, podle ní je to „možné a pravděpodobné”. Poradila obyvatelům, aby neotvírali podezřelé balíčky, u kterých neznají odesílatele, a raději zavolali policii.

Foto: Julian Staehle, ČTK/AP

Policie nechal v pátek vyklidit vánoční trh v Postupimi.

DHL na svých stránkách nabádá zákazníky k opatrnosti a popisuje, jak může vypadat nebezpečný balíček — nemusí mít například kompletní adresu odesilatele, v adrese jsou chyby, na balíčku jsou skvrny, podezřele páchne nebo jsou v něm dráty.

Společnost zdůrazňuje, že kvůli přísným zákonům o poskytování poštovních služeb nemůže zásilky kontrolovat. Současně připomíná, že v předvánočním čase dodává dvakrát více zásilek, než jsou obvyklé čtyři milióny denně. Podle serveru Transport Topic News přepraví dokonce 8,5 miliónu zásilek.

Poplachy kvůli plakátům i cukroví

Policie v jihoněmeckém Ulmu ve středu kvůli podezřelému balíčku uzavřela okolí jedné z místních lékáren v centru. Zakrátko ale oznámila, že šlo o planý poplach.

Další podezřelý balíček byl doručen 4. prosince do kanceláře zemské vlády v Erfurtu. Panovalo podezření, že se v něm nachází granát, ale byly tam jen srolované plakáty. „Přepokládáme, že to nemá nic společného s incidentem v Postupimi,“ řekl prokurátor Hannes Gruenstein. „Považován za podezřelý byl kvůli tomu, že přišel přes DHL a nebyla na něm adresa odesilatele,” dodal.

Falešný poplach vyvolala i zásilka v Gransee severně od Berlína, kde evakuovali celou budovu. V balíčku však bylo jen vánoční cukroví.

Jen ve spolkové zemi Braniborsko policisté v úterý asistovali u otevírání osmi zásilek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám