Hlavní obsah

V Rusku označili Hlas Ameriky a Svobodnou Evropu za zahraniční agenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské ministerstvo spravedlnosti označilo devět médií za zahraniční agenty, uvedla v úterý agentura TASS. Jsou mezi nimi rozhlasové stanice Hlas Ameriky a Rádio Svoboda. Je to odpověď na podobný krok ze strany USA vůči stanicí RT a Sputnik.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon, který umožňuje označit stanice placené ze zahraničí za zahraniční agenty.

Článek

Na seznamu se dále ocitly tatarsko-baškirské vysílání Rádia Svoboda, televize Nastojaščije vremja a několik stanic spadajících pod skupinu Realii, jako Sibir-Realii a Krym-Realii.

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal 25. listopadu zákon, který umožňuje zařadit hromadné sdělovací prostředky jako zahraniční agenty. Návrh zákona nejprve schválila 15. listopadu Státní duma a 22. listopadu horní komora parlamentu, Rada federace.

Podle znění zákona jsou hromadné sdělovací prostředky označeny za zahraniční agenty pokud jsou financovány ze zahraničí, což je případ Hlasu Ameriky i Svobodné Evropy, které platí americká vláda. Média zařazená na seznam budou čelit podobným omezením, jako už teď čelí nevládní organizace placené ze zahraničí.

TASS podotkl, že je to odpověď na požadavek amerického ministerstva spravedlnosti, aby bylo jako zahraniční agent označeno americké vysílání ruské televize RT a Sputnik. RT už na základě toho přišla o akreditaci do amerického Kongresu. V USA platí podobný zákon už od meziválečného období, upozornila ČTK.

Podle agentury Interfax přijdou média zařazená na ruský seznam o akreditaci pro vstup do parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám