Hlavní obsah

Balíček v Postupimi byl nebezpečný, poslali jej vyděrači

Postupim

Podezřelý balíček, který byl v pátek doručen do lékárny u postupimského vánočního trhu, měl zřejmě posloužit k vydírání zásilkové služby DHL. V neděli to podle agentury DPA oznámil braniborský ministr vnitra Karl-Heinz Schröter. Kvůli balíčku byl v pátek vyklizen vánoční trh v Postupimi.

Foto: Julian Staehle, ČTK/AP

Němečtí policisté trh uzavřeli.

Článek

V balíčku se se nacházel vzkaz od vyděračů ve formě QR kódu. Ti jím požadovali vyplacení miliónové sumy.

V balíčku byly stovky hřebíků, válcovitá plechovka, dráty, baterie a petarda. Vyšetřování přes víkend ukázalo, že šlo o velice nebezpečné výbušné zařízení, které by mohlo lidem způsobit těžká poranění. Police původně uváděla, že balíček neměl rozbušku, takže nemohl explodovat. [celá zpráva]

Pak jej znovu prozkoumala a zjistila, že byl nebezpečný.

Policejní prezident Hans-Jürgen Mörke řekl, že lékárník při otevírání balíčku slyšel syčení a pak uviděl dráty. Proto hned zavolal policii.

Podobná zásilka dorazila před časem do jistého internetového obchodu ve Frankfurtu nad Odrou a policie nevylučuje, že by se mohly objevit další balíčky. Upozorňuje proto lidi, aby si dávali pozor na podezřelé zásilky od neznámých odesílatelů s pravopisnými chybami v adrese nebo takové, ze kterých by vyčnívaly dráty.

Policie předpokládá, že vyděrači pocházejí z oblasti Berlína nebo spolkové země Braniborsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám