Hlavní obsah

Interpol zrušil zatykač na kosovského premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Interpol zrušil mezinárodní zatykače, které na kosovského premiéra Ramushe Haradinaje a na dalších 17 kosovských občanů vydalo Srbsko. V neděli o tom informovala agentura APA s odkazem na kosovská a srbská média. Vládu v Bělehradu rozhodnutí Interpolu pobouřilo.

Foto: Agron Beqiri, Reuters

Bývalý velitel kosovských povstalců a premiér Ramush Haradinaj na mítinku

Článek

Srbsko podezírá Haradinaje a další kosovské Albánce z válečných zločinů, jichž se měli dopustit v letech 1998 a 1999 během války v Kosovu, které tehdy bylo srbskou oblastí.

Interpol mezinárodní zatykače zrušil na základě stížnosti mise OSN v Kosovu (UNMIK). Proti tomu se plánuje ohradit ministerstvo vnitra v Bělehradě.

Kosovský premiér byl na základě mezinárodního zatykače vydaného Srbskem zadržen začátkem letošního roku ve Francii. Byl propuštěn poté, co ho příslušný soud odmítl vydat srbským úřadům. [celá zpráva]

Kosovo na oplátku vydalo zatykače na desítky Srbů. [celá zpráva]

Haradinaj, který stál v čele samozvané vzbouřenecké Kosovské osvobozenecké armády UÇK, byl souzen mezinárodním tribunálem pro bývalou Jugoslávii. Obvinění byl vždy zproštěn, naposled v roce 2012. [celá zpráva]

Bělehrad jej ale stíhá sám a opakovaně na něj vydává mezinárodní zatykač. V roce 2015 byl zadržen ve Slovinsku. [celá zpráva]

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku v roce 2008, ale Bělehrad ji odmítl uznat. Oba státy usilují o členství v EU, Brusel však trvá na tom, že musí nejprve zlepšit vzájemné vztahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám