Hlavní obsah

Kosovského expremiéra zadrželi na letišti ve Slovinsku

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lublaň

Ramushe Haradinaje (46), někdejšího kosovského premiéra, zadrželi ve čtvrtek na letišti ve slovinské Lublani na základě mezinárodního zatykače vydaného Srbskem v roce 2006. O dalším postupu rozhodne soudce ve městě Kranj.

Foto: Profimedia.cz

Ramush Haradinaj

Článek

Haradinaje, bývalého velitele povstalecké Kosovské osvobozenecké armády UCK a nynějšího poslance parlamentu, zbavil Mezinárodní trestní tribunál pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii ve dvou zdlouhavých procesech obvinění z válečných zločinů na srbských civilistech v kosovské válce v letech 1989 až 1999. Srbové tvrdí, že lidé kolem Haradinaje zlikvidovali celkem devatenáct svědků.

Další klíčový svědek údajně spáchal sebevraždu a kosovský Albánec Shefquet Kabashi odmítl svědčit i prostřednictvím telemostu z New Yorku. „Nechci ohrozit svou rodinu, která žije v Kosovu,“ řekl a nechal se odsoudit za pohrdání soudem. Kutima Berishu (32) v únoru 2007 přejel a smrtelně zranil mercedes s neznámým řidičem poté, co se sešel se zástupci haagské prokuratury. Klíčový svědek označovaný jako PW-80 prý spáchal sebevraždu.

Haradinaj, známý pod přezdívkou Rambo, v autobiografické knize Příběh o válce a míru napsal: „Likvidoval jsem srbské policisty, zabíjel srbské civilisty a neposlušné Albánce. Už jako dítě jsem pochopil, že albánský a kosovský problém lze vyřešit pouze silou.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám