Hlavní obsah

Kosovo po zadržení svého expremiéra vydalo zatykače na šest desítek Srbů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Kosovská speciální prokuratura vydala zatykače na téměř šest desítek osob, zřejmě vesměs Srbů, podezřelých z válečných zločinů spáchaných během ozbrojeného konfliktu v Kosovu v letech 1998 a 1999. S odvoláním na albánskojazyčná média v Prištině to v pondělí napsal bělehradský list Večernje novosti, podle něhož může jít o reakci na zadržení kosovského expremiéra Ramushe Haradinaje.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Bývalý kosovský premiér Ramush Haradinaj je odváděn od soudu ve Francii

Článek

Kosovská speciální prokuratura podle sdělovacích prostředků v neděli potvrdila, že byly vydány místní i mezinárodní zatykače na 57 lidí podezřelých z válečných zločinů v letech 1998 a 1999. Jejich národnost neupřesnila. Zatykače před jejich vydáním schválil soudce justiční a policejní mise Evropské unie v Kosovu (EULEX).

Podle srbského deníku jde nejspíš o odvetu za zadržení bývalého kosovského premiéra Ramushe Haradinaje začátkem ledna ve Francii na základě srbského zatykače. Albánskojazyčná média uvedla nejen to, že jde o zatykače na Srby, ale také že byly vydány před měsícem, tedy po zadržení Haradinaje.

Haradinaj působil během války o odtržení Kosova od Srbska jako povstalecký velitel a Bělehrad ho považuje za válečného zločince. Francie se nyní rozhoduje, zda ho vydá Srbsku k trestnímu stíhání. [celá zpráva]

Prištinu Haradinajovo zadržení velmi popudilo a důrazně se proti němu ohradila vláda i prezident.

Srbům se do války nechce

Velká většina Srbů nepovažuje za rozumné jít do ozbrojeného konfliktu za zachování Kosova jako součásti Srbska. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který provedlo Bělehradské centrum pro bezpečnostní politiku.

O tom, že by se kvůli Kosovu nemělo válčit, je podle ankety přesvědčeno 73 procent dotázaných. Pouhých deset procent respondentů je opačného názoru a zbylých 17 procent "neví".

Průzkumu v období od 26. prosince do 14. ledna se podle organizátorů zúčastnilo 1403 plnoletých obyvatel Srbska.

Reklama

Výběr článků

Načítám