Hlavní obsah

Kosovského expremiéra Haradinaje zprostili viny

– Haag • Aktualizováno
Novinky,

Mezinárodní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) ve čtvrtek podle BBC v odvolacím procesu zprostil bývalého albánského premiéra a velitele kosovské osvobozenecké armády UÇK Ramushe Haradinaje obvinění z válečných zločinů, kterých se měl dopustit v roce 1998. Tribunál jej v roce 2008 očistil, pak se ale ukázalo, že zastrašoval svědky. Zproštěni viny byli i dva další kosovští Albánci.

Foto: ČTK/AP

Bývalý albánský premiér a velitele kosovské osvobozenecké armády UÇK Ramush Haradinaj

Článek

Soudce Bakone Moloto v rozsudku uvedl, že neexistují důkazy o tom, že by se Haradinaj osobně účastnil útoků proti Srbům a jejich spojencům, ani že by se zapojil do zločineckého spiknutí s cílem pronásledovat civilisty a násilně upevňovat moc UÇK.

Žalobci pro něj žádali trest dvaceti let vězení za to, že sám přímo nařídil masakry Srbů, Romů i umírněných Albánců, kteří nepodporovali separatistické vzbouřence z Kosovské osvobozenecké armády UÇK, jíž Haradinaj velel.

Haradinaj byl spolu s bojovníky UÇK Idruzem Balajem a Lahim Brahimajem stíhán za mučení a vraždění Srbů a prosrbsky orientovaných Albánců, kteří byli internováni v táboře na západě Kosova. Bylo tam nalezeno 39 těl.

Haradinaj po obviněních v roce 2005 rezignoval na premiérský post a dobrovolně se dostavil k haagskému soudu. V dubnu 2008 byli Haradinaj a Balaj, který velel nebezpečnému komandu Černí orli, osvobozeni, Brahimaj byl odsouzen na šest let za dva případy mučení. [celá zpráva]

Ze zastrašování svědků a zveřejňování jejich identity byly v roce 2008 stíháni šéfredaktor listu Express i bývalý kosovský ministr kultury a jeho poradce. Podle některých spekulací přišlo o život pět lidí, kteří mohli Haradinaje usvědčit. [celá zpráva]

O obnovení procesu se všemi třemi souzenými bylo rozhodnuto v červenci 2010. [celá zpráva]

Je to další rozhodnutí ICTY, ve kterém byli zproštěni viny nesrbové. Viny byli na podzim zproštěni i dva chorvatští generálové Ante Gotovina a Mladen Markač. [celá zpráva]

Pobouřené Srbsko

Srbský prezident Tomislav Nikolić už verdikt napadl a uvedl, že je to jasný důkaz zaujatosti ICTY. "Dnešní osvobození bývalého kosovského premiéra Ramushe Haradinaje je důkazem, že haagský válečný tribunál byl vytvořen s cílem soudit srbský lid," řekl prezident.

Skutečnost, že soud kosovského expremiéra a jeho společníky zbavil všech obvinění, podle Nikoliče zkomplikuje usmíření mezi Srby a kosovskými Albánci. Verdikt podle něj rovněž "posílí euroskepticismus mezi srbským lidem."

K rozsudku se rovněž vyslovil mluvčí srbské vlády Milivoj Mihajlović. Prohlásil, že ICTY "legalizoval mafiánské zákony v Kosovu". "Přitakal zákonům, které v Kosovu vládnou, zejména zákonu mlčenlivosti, který je silnější než jakýkoli zločin," uvedl Mihajlović v narážce na údajné zastrašování svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám