Hlavní obsah

Merkelová může vládnout dál s SPD, partaje se dohodly na jednání o koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

V Německu by mohla pokračovat dosavadní vládní koalice konzervativců (CDU/CSU) kancléřky Angely Merkelové a sociálních demokratů (SPD). Podle zdrojů agentury DPA se na tom ve čtvrtek dohodli šéfové stran.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU)

Článek

Předseda SPD Martin Schulz měl oznámit závazek o vyjednávání na čtvrteční večerní schůzce se šéfy CDU a CSU Angelou Merkelovou a Horstem Seehoferem u prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Vyjednávání by měl dát formálně zelenou sjezd sociálních demokratů příští týden.

Konzervativci Angely Merkelové by chtěli začít vyjednávat o vládě co nejdříve, jejich potenciální partneři z SPD však upozorňují, že vyjednávání mohou trvat několik měsíců. Jejich předseda Schulz v pátek upozornil, že je více možností a obnovení dosavadní velké koalice není automatické. Kancléřka Merkelová naopak v pátek zopakovala, že stojí o vytvoření stabilní vlády. Dříve menšinovou vládu vylučovala.

CDU/CSU, která vzešla ze zářijových voleb opět jako jasný vítěz, původně dohadovala vládní koalici se svobodnými (FDP) a Zelenými. Komplikovaná jednání ale nedávno zkrachovala, když z nich vystoupila FDP.

SPD, která ve volbách historicky propadla, původně oznámila odchod do opozice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám