Hlavní obsah

Slovenskem letí fáma o teroristickém útoku na vánoční trhy. Úřady uklidňují veřejnost

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Ve slovenském hlavním městě se šíří poplašná zpráva o možném teroristickém útoku na bratislavské vánoční trhy. Situace dospěla tak daleko, že veřejnost musel uklidňovat policejní prezident Tibor Gašpar.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Článek

Internetem i mezi lidmi se totiž šíří historka, jak neznámý Slovák vrátil Arabovi peněženku, kterou ztratil v Bratislavě, a ten ho z vděčnosti varoval, aby nenavštěvoval zdejší vánoční trhy. Mnoho lidí příběhu uvěřilo a diskutují o něm.

„Po této zprávě letos návštěvu vánočních trhů asi vynechám,“ napsala na sociální síti Eva.

Další diskutující ale neberou historku příliš vážně. „To by teroristé museli nejdříve Bratislavu najít na mapě,“ odlehčuje František. „Teroristé útočí většinou v civilizovaných zemích. Tak to se opravdu bát nemusíme,“ konstatuje s nadhledem Igor.

Policie věc prověřuje, nic podezřelého ale nezjistila

K situaci byl nucen se vyjádřit policejní prezident Gašpar. Zdůraznil, že podobný příběh se v minulosti objevil i v jiných evropských metropolích. „Chci vás ubezpečit, že všechny tyto informace policie důsledně prověřuje a zatím nebyla potvrzena relevantnost zmíněného příběhu,“ řekl Gašpar ve videu uveřejněném na sociální síti.

Podle bezpečnostního analytika Juraje Zábojníka reálná hrozba útoků na Slovensku neexistuje, ale stoprocentně se to vyloučit nikdy nedá. „Šíření strachu nikomu neprospívá. Tajné služby zachytí možná tisíce potenciálních hrozeb, ale nemluví se o nich,“ upozornil Zábojník.

Zátarasy u vánočního trhu v BratislavěVideo: Ivan Vilček, Právo

Kolem vánočních trhů na bratislavském Hviezdoslavově náměstí byly letos rozmístěny betonové zátarasy, které mají zabránit případnému pokusu o vjezd vozidla mezi lidi. V centru města byly rovněž posíleny policejní hlídky. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám