Hlavní obsah

U domu člena AfD vyrostla kopie berlínského památníku holocaustu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bornhagen

Skupina politických aktivistů postavila nedaleko domu kontroverzního člena německé strany Alternativa pro Německo (AfD) Björna Höckeho instalaci, která připomíná berlínský památník obětem holocaustu. Ve středu o tom informoval server Spiegel Online. Höcke na počátku roku vyvolal vlnu nevole, když kritizoval umístění „památníku hanby” v centru německé metropole.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Němečtí aktivisté postavili pomník holocaustu u člena strany AfDVideo: Reuters

 
Článek

"My Němci, tedy náš národ, jsme jediným národem na světě, který umístil památník hanby do srdce hlavního města," prohlásil na počátku roku Höcke v saské metropoli v narážce na památník holocaustu v centru Berlína.

Hovořil také o "hloupé politice překonávání (minulosti)" s tím, že německým stavem mysli je pocit "brutálně poraženého národa". Požadoval také změnu přístupu k německým dějinám o 180 stupňů.

Foto: Profimedia.cz

Berlínský památník obětem holokaustu

Čtyřiadvacet betonových bloků postavili aktivisté z umělecké skupiny Centrum pro politickou krásu (Zentrum für Politische Schönheit, ZPS) na pozemku v sousedství Höckeho domu ve vesnici Bornhagen v Durynsku. Höcke je předsedou frakce AfD v zemském sněmu této středoněmecké spolkové země a ve straně zastupuje pravicové, nacionalistické křídlo.

Ať poklekne a prosí o odpuštění

Dílem napodobujícím památník holocaustu, jenž stojí od roku 2005 v centru Berlína nedaleko Braniborské brány, chtěli aktivisté protestovat proti Höckeho výrokům o masovém vraždění Židů za druhé světové války, které pronesl v lednu v Drážďanech. "Nechceme a nemůžeme nechat groteskní požadavky ke změně vnímání historie bez odezvy," uvedl umělecký ředitel skupiny Philipp Ruch.

Centrum pro politickou krásu Höckeho ve středu vyzvalo, aby před památníkem v Berlíně nebo jeho kopií u svého domu v Bornhagenu poklekl a prosil za odpuštění zločinů, kterých se Němci dopustili během druhé světové války

Reklama

Výběr článků

Načítám