Hlavní obsah

Schizofrenní postoj Slovenska: Kiska pochleboval ve Štrasburku, Danko v Moskvě

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk/Moskva

Dva projevy vrcholných představitelů Slovenska a dvě zcela jiná zahraničněpolitická stanoviska. Zatímco slovenský prezident Andrej Kiska vystoupil ve středu v Evropském parlamentu, předseda slovenského parlamentu Andrej Danko hovořil ve stejný den v ruské Státní dumě. A z projevů obou politiků se zdálo, jako by každý z nich reprezentoval jinou zemi.

Foto: MARVAUX EP/Fred, ČTK

Slovenský prezident Andrej Kiska hovoří s novináři na tiskové konferenci ve Štrasburku, kde 15. listopadu vystoupil s projevem před poslanci Evropského parlamentu (EP).

Článek

Kiska ve Štrasburku mluvil o potřebě společného postupu proti bezprostřední a nebezpečné hrozbě, kterou podle něj představuje ruská propaganda a informační válka. Danko zase hovořil o slovanské jednotě a slovenském mostě mezi Ruskem a Evropskou unií.

„Propaganda má skutečné dopady na naše každodenní životy, utváří náladu v Evropské unii a ovlivňuje postoje občanů,“ řekl Kiska ve Štrasburku. Rusko je podle něj ve své snaze destabilizovat Evropu stále troufalejší a je připraveno využít za tímto účelem každé situace. Kiska se na závěr svého projevu předneseného v angličtině dočkal potlesku vestoje.

Hra na ruskou strunu

Stejně nadšeného přijetí se dostalo i Dankovi v ruské Státní dumě. Podle předsedy slovenského parlamentu se Slovensko může stát mostem mezi EU a Ruskem. „My, malé národy, se můžeme jen obracet k velkým mocnostem. Bez jejich pomoci se nemůžeme domoci míru,“ řekl Danko.

Foto: Profimedia.cz

Šéf slovenského paralemntu Andrej Danko

„Chápeme vás jako přátele a dostali jsme dar od boha rozvíjet náš slovanský svět,“ dodal předseda slovenského parlamentu, který rovněž poděkoval Rusku za osvobození ve druhé světové válce. I jeho projev odměnili poslanci Státní dumy potleskem vestoje.

Diplomatické faux pas

Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák v této souvislosti konstatoval, že z postupu dvou nejvyšších ústavních činitelů nemá dobrý pocit. Ministr zahraničí kritizoval především fakt, že Kiska ani Danko předem nekonzultovali své projevy s resortem diplomacie.

„To není v pořádku. Stalo se to poprvé,“ upozornil Lajčák. Slovensko tak podle něj působí dojmem, že nemá jednotnou zahraniční politiku.

Prezident, předseda parlamentu a předseda vlády přitom koncem října deklarovali jednotu v zahraničněpolitických otázkách Slovenska. „Prohlašujeme, že budeme společně dbát o jasnou a odpovědnou komunikaci proevropské a proatlantické orientace Slovenska,“ deklarovali ve společném dokumentu nejvyšší představitelé státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám