Hlavní obsah

Miliardář musí vrátit obraz ukradený nacisty. Bez náhrady

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský soud nařídil bohatému americkému sběrateli, aby vrátil původním majitelům impresionistický obraz Camille Pissarra Sběr bobulí z roku 1887. Ačkoli developer Bruce Toll se svou ženou zaplatili v roce 1995 za plátno v aukční síni Christie’s 800 tisíc dolarů (tehdy přes 25 mil. Kč), nyní vyšlo najevo, že skvost nacisté za války ukradli židovským majitelům.

Foto: commons.wikimedia.org

Sto třicet let starý obraz nyní změní majitele

Článek

Soud tak rozhodl, že povinnost vrátit dílo bez náhrady se vztahuje i na ty, kdo dílo kupovali v dobré víře. Podle právních expertů to zakládá nový precedens pro zacházení s majetkem uloupeným za války. Toll s manželkou jsou rovněž Židé a prý je ani ve snu nenapadlo, že by mohli kupovat válečný lup.

Vše se provalilo až letos v únoru, když obraz zapůjčili do Marmottanova Monetova muzea ve francouzské metropoli. Na výstavu přišel 87letý Jean-Jacques Bauer, jehož dědovi nacisté v roce 1943 sebrali 93 obrazů. Děd zemřel v roce 1947, aniž by se se svou sbírkou shledal. Bauer prý byl v šoku, když vzácného Pissarra spatřil. „Měl jsem pocit, že se mi podařilo dorazit na konec dlouhé cesty,“ přiznává.

Soudně vymohl zákaz vystavování obrazu a pak na něj vznesl nárok. Pařížský soud jej vyslyšel a Tollovi oznámil, že obraz musí odevzdat a navíc musí zaplatit Bauerovi soudní výlohy.

Nacisté mezi lety 1941–44 vypravili z Paříže 29 vlaků s celkem 4170 bednami s uměleckými artefakty. Ukradli více než 200 sbírek i skvosty z 38 tisíc domácností.

Reklama

Výběr článků

Načítám