Hlavní obsah

Muž si z pařížského muzea odnesl sochu za 11 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Z muzea na pařížské třídě Champs-Élysées v neděli zmizela bronzová socha kolumbijského umělce Fernanda Botera, jejíž cena se odhaduje na 425 000 eur (téměř 11 miliónů Kč). Sochu s názvem Maternity (Mateřství) ukradl za bílého dne zatím neznámý muž, podle policie minimálně čtyřicátník, napsal deník Le Parisien. Zaměstnanci galerie Bartoux, která kromě kamer nemá žádné bezpečnostní prvky, zmizení sošky zaznamenali až při zavírání.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzští policisté u Eiffelovy věže v Paříži

Článek

Ukradená socha zobrazuje matku s malým dítětem v náručí, a byť je velmi ceněná, není světovým unikátem. Fernando Botero vytvořil osm kusů různých velikostí na stejný motiv. Ten ukradený měřil něco přes 50 centimetrů a vážil deset až 15 kilogramů.

Krádež zaznamenaly bezpečnostní kamery a Le Parisien ji popisuje následovně: „...(muž) vstoupil do galerie Bartoux, obcházel sošku položenou na podstavci, sáhl na ni, potěžkal ji, ohlédl se doprava a doleva, vrátil se k sošce, popadl ji a odešel.”

Zločin vyšetřuje speciální brigáda pro potírání organizovaného zločinu (BRB). „Doufáme, že se Maternity najde, protože toto je opravdu noční můra,” uvedla galerie. Podle Le Parisien bude známý Boterův výtvor těžké prodat na černém trhu, „pokud ale nešlo o krádež na objednávku nepoctivého sběratele”, dodává francouzský list.

Reklama

Výběr článků

Načítám