Hlavní obsah

Puigdemont a katalánští exministři byli podmínečně propuštěni

Barcelona/Brusel
Aktualizováno

Obviněný katalánský expremiér Carles Puigdemont a čtyři bývalí ministři, kteří se v neděli ráno vydali belgické policii, byli v pondělí brzy ráno propuštěni za určitých podmínek. S odkazem na vlámskou televizi VRT o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Katalýnský expremiér Carles Puigdemont v Bruselu

Článek

Soudce se rozhodl pětici podmínečně propustit, než soud rozhodne, zda uplatní evropský zatýkací rozkaz, uvedla televize VRT. Skupina obviněných by podle prokuratury měla opět stanout před soudem za 15 dní.

„Na svobodě a bez kauce. Naše myšlenky směřují ke kolegům nespravedlivě uvězněným státem, jemuž jsou demokratické postupy vzdálené," napsal dnes Puigdemont na twitteru na adresu španělské justice a osmi členů sesazené katalánské vlády, kteří jsou od čtvrtka ve vazební věznici kvůli obvinění ze vzpoury.

Pětice nesmí zemi opustit bez povolení a úřadům jsou povinni poskytnout podrobnosti o svém ubytování. Belgie musí maximálně do 60 dnů rozhodnout, zda je vrátí do Španělska. Pokud se neodvolají, mohlo by to podle serveru BBC být i dříve.

Nechce do vězení

Puigdemontův španělský advokát Jaume Cuevillas podle listu La Vanguardia uvedl, že za svým klientem míří do Belgie, kde bude spolupracovat s belgickým právníkem Paulem Bekaertem zastupujícím politika v případě eurozatykače. Cuevillas řekl, že expremiér „má velmi jasno v tom, že chce až do voleb mít možnost veřejně vystupovat”, což by ve Španělsku kvůli jeho očekávanému uvěznění nebylo možné.

Puigdemontova Demokratická evropská strana Katalánska v neděli oznámila, že Madridem odvolaný premiér bude jejím volebním lídrem v předčasných volbách vyhlášených na 21. prosince.

Vypovídal vlámsky

Španělská média informují o tom, že Puigdemont v neděli u soudu vypovídal ve vlámštině, ačkoli plynně hovoří francouzsky, která je rovněž úředním jazykem Belgie. Europoslanec španělských vládnoucích lidovců Esteban Gonzáles Pons v rozhovoru s televizí RTVE spekuloval o tom, že chce výběrem jazyka, jímž v Belgii hovoří Vlámové, dosáhnout toho, aby jeho případ řešil vlámský soudce, který by mu mohl být nakloněn. Vlámští separatisté usilující o rozdělení Belgie podpořili myšlenku nezávislého Katalánska.

Puigdemont a ostatní politici jsou už od minulého týdne v Belgii, kam odjeli poté, co je španělská vláda sesadila kvůli jednostrannému vyhlášení nezávislosti ze strany Katalánska. Španělsko na ně vydalo evropský zatýkací rozkaz. Bývalá katalánský premiér již dříve oznámil, že hodlá s belgickou justicí plně spolupracovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám