Hlavní obsah

Zemřel Polák, který se zapálil na protest proti vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polák, který se 19. října před Palácem kultury v centru Varšavy pokusil upálit, zemřel v neděli. Oznámila to polská média. Muž svůj čin označil za protest proti současné konzervativní vládě.

Foto: Profimedia.cz

Poláci se svíčkami na místě, kde se muž upálil.

Článek

„Piotr S. zemřel v neděli odpoledne, deset dní poté, co se polil vysoce hořlavou látkou a zapálil na protest proti vládě konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS),” napsal list Gazeta Wyborcza s odvoláním na portál OKO.press.

Portál hovořil s manželkou a dětmi čtyřiapadesátiletého muže, který utrpěl popáleniny na 60 procentech těla: „Lékaři varovali, že krize může vypuknout každou chvíli, ale už jsme začínali doufat,” uvedli příbuzní.

Piotr S. 19. října postavil reproduktor před varšavským Palácem kultury, pustil písničku Miluji svobodu, okolo rozházel letáky a do megafonu prohlašoval, že protestuje proti tomu, že vláda porušuje občanské svobody. Pak se polil hořlavinou a zapálil s výkřikem „Protestuji!”. Kolemjdoucí muže uhasili a sanitka ho dopravila do nemocnice. [celá zpráva]

„Mají na rukou krev”

V letácích obvinil předsedu PiS Jaroslawa Kaczyńského a vedení strany, že „mají na rukou krev”. Zároveň vyzval Poláky, aby změnili tuto vládu, „dříve než zničí celou naši zem, dříve než nás zcela zbaví svobody”. „Miluji svobodu nade vše. Proto jsem se rozhodl upálit a doufám, že moje smrt pohne svědomím, že společnost se probudí,” napsal muž.

„Pro nás je to šokující. Táta je velmi klidný člověk. Nechápu tak násilný způsob, jaký zvolil,” uvedla dcera. „Taky mě šokovala podoba protestu: jak moc musel být zoufalý, aby něco takového udělal? Jak moc se přeplnila míra... Často říkal, že se cítí rozhořčený a bezmocný,” dodala manželka ještě před smrtí. Pak přišla esemeska od Piotrova syna, že otec nežije.

Muž se osm let léčil z depresí. V dopisech na rozloučenou podle syna žádal, aby jeho čin nebyl spojován s jeho nemocí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám