Hlavní obsah

Katalánsko vyostřilo spory mezi Vlámy a Valony v Belgii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Vlámští nacionalisté by udělili katalánskému premiérovi azyl. Odtržení Katalánska vyostřilo spory mezi Vlámy a Valony v Belgii. Státní tajemník pro azyl a migraci Theo Francken připustil, že by mohl udělit azyl katalánskému premiérovi Carlesi Puidgemontovi, kterému může za vzpouru hrozit až třicet let vězení. Jeho názor však odmítl belgický premiér Charles Michel. Nic přitom nenaznačuje, že Puigdemont chce opustit vlast, napsala v neděli agentura AFP, ale chystá se na něj zatykač.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Katalánský premiér Carles Puigdemont na demonstraci.

Článek

„S ohledem na aktuální situaci to není nerealistické,” prohlásil tajemník o možném udělení azylu, pokud by o něj Puigdemont požádal. Zástupce vlámských nacionalistů Francken ze separatistické Nové vlámské aliance (NV-A) se obává, že Madrid postaví katalánského expremiéra před soud, který nebude zcela spravedlivý. Puigdemontovi hrozí stíhání za nerespektování nařízení a zpronevěru kvůli uspořádání zakázaného říjnového referenda o nezávislosti Katalánska.

Michel řekl, že žádost Puigdemonta o azyl „není vůbec na pořadu jednání”. „Žádám Thea Franckena, aby nepřiléval olej do ohně,” dodal. Odmítavě se k úvahám o azylu vyjádřil i vicepremiér Alexander De Croo.

Jako nepřijatelný kritizoval Franckenův výrok španělský europoslanec Esteban González Pons, který je mluvčím vládní lidové strany premiéra Mariana Rajoye.

Španělská vláda má od soboty přímou správu nad autonomním regionem Katalánsko. Učinila tak poté, co katalánský parlament, ovládaný separatisty, v pátek schválil rezoluci o nezávislosti.

Vlámští separatisté

Vlámští nacionalisté usilují v Belgii dlouhodobě o odtržení. Představitelé vládní strany Nová vlámská aliance (NV-A) opakovaně prohlásili, že chtějí dosáhnout odtržení Vlámska do deseti let. Podobně jako Katalánsko také Vlámsko odvádí do rozpočtu více, než dostává, peníze jdou do chudšího frankofonního Valonska. Vlámové ale představují 60 procent obyvatel Belgie.

Madrid má převzít správu Katalánska

Funkci katalánského premiéra převzal Rajoy, který většinu kompetencí delegoval na místopředsedkyni španělské vlády Sorayu Sáenzovou. Puigdemont ale sesazení neuznal a vyzval k pokračování nenásilných snah o samostatné Katalánsko.

Foto: Susana Vera, Reuters

Španělský premiér hovoří v Senátu

V pondělí má začít přebírání kontroly nad úřady Madridem. Nucená správa má trvat přinejmenším do regionálních voleb, které španělský premiér Mariano Rajoy stanovil na 21. prosince.

Nejasný zůstává osud katalánského premiéra Carlese Puigdemonta. Podle médií by španělský generální prokurátor José Manuel Maza mohl již v pondělí nařídit jeho zatčení, neboť se chystá sesazenou katalánskou vládu tento týden obvinit ze vzpoury.

Pokud soud 54letého Puigdemonta shledá vinným z tohoto trestného činu, hrozí mu až 30 let vězení.

Španělský ministr zahraničí Alfonso Dastis varoval, že by Puigdemont mohl utéci, kdyby nebyl zatčen. Dastis řekl televizi Sky News: „Nebereme Katalánsku autonomii, jen ji znovu zavádíme.“

Reportérka BBC Sarah Rainsfordová varovala, že zatčení Puigdemonta by vyvolalo protesty. Podle Sky News mnozí Katalánci už dali najevo, že jsou ochotni riskovat zatčení, aby Puigdemonta uchránili.

Španělský ministr vnitra Juna Ignacio Zoidi už písemně požádal všechny katalánské policisty ze sboru Mossos, aby byli loajální, když v oblasti začíná „nová éra“. Pokud budou plnit rozkazy, garantuje jim „jejich práva a svobody“.  Dastis zdůraznil, že nový šéf policie je také z katalánské policie Mossos.

Reklama

Výběr článků

Načítám