Hlavní obsah

Německá AfD chce mít přístup k osobním údajům o novinářích

Německá pravicová Alternativa pro Německo (AfD), která se po zářijových volbách stala třetí nejsilnější stranou v zemi, požaduje po novinářích, kteří budou pokrývat její prosincový sjezd, souhlas s poskytováním osobních údajů. Ty mohou obsahovat údaje o jejich původu, sexuální orientaci či náboženském vyznání.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Šéf AfD Jörg Meuthen

Článek

Novináři, kteří se chtějí zaregistrovat na hannoverský sjezd, musí souhlasit se shromažďováním, uchováváním a využíváním poskytnutých "zvláštních údajů", jak německý zákon o ochraně údajů souhrnně označuje například informace o rasovém a etnickém původu, politických názorech, náboženském vyznání, zdravotním stavu či sexuální orientaci.

Ostatní strany požadují pro akreditaci novinářů jen základní informace a nezajímají se o podrobná osobní data, upozornila agentura Reuters.

AfD, která se v zářijových volbách stala třetí nejsilnější stranou v Německu, varuje před "islamizací Evropy" nebo před "falešnými zprávami" tradičních médií.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jaké voliče získala AfD

Podle deníku Stuttgarter Zeitung vyšetřuje počínání strany německý úřad na ochranu osobních údajů.

"Je to nepřijatelné pronikání do soukromých záležitostí novinářů," řekl mluvčí Svazu německých novinářů (DJV) Hendrik Zörner. "Vyzýváme AfD, aby souhlas okamžitě přestala vyžadovat," dodal Zörner.

Strana, která ve volbách 24. září získala 13 procent hlasů, zatím záležitost nijak nekomentovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám